18 Verbazingwekkende Gezondheidsvoordelen van Dadels Die Je Moet Weten!

door | feb 3, 2022 | Dieet | 0 Reacties

Spread the love

Dadels, ook wel bekend als Hurme in het Bosnisch, is een bijzonder fruit die je als een natuurlijke zoetstof kunt gebruiken

Dadels zijn tropisch fruit dat in kleine trossen aan een dadelpalm wordt gekweekt. Wetenschappelijk bekend als Phoenix dactylifera is de lekkerste en zeer voedzame vrucht. Het heeft een donkerbruine schil, zacht vruchtvlees en is uniek zoet.

Wanneer je trek hebt in iets zoets, kies dan in plaats van een snoep of suiker voor dadels. Ze zijn net zo lekker en veel beter voor je.

Dadels bevatten veel natuurlijke suikers, dus veel mensen denken dat ze niet goed voor ze zijn. Deze zoete vruchten zitten echter boordevol voedingsstoffen, waardoor ze als je die met mate eet, een uitstekende snack zijn.

Dadels groeien op dadelpalmen in kleine clusters. De term dadel komt van het Griekse woord daktulos, wat vingers betekent.

Boeren oogsten dadels in de herfst en vroege winter, dus dadels smaken meestal het verst in deze tijd van het jaar. Veel mensen eten echter gedroogde dadels, die in een afgesloten bakje lang goed kunnen bewaard blijven.

In dit artikel leer je over de gezondheidsvoordelen van dadels en hoe je de dadels in een uitgebalanceerd dieet kunt integreren.

Vijf voordelen van het eten van dadels

Dadels bevatten veel vezels en kalium. Naast dat ze geweldig smaken, bevatten dadels eiwitten, vitamines en mineralen. Zij zijn ook:

  1. Hoog in polyfenolen. Polyfenolen zijn antioxidanten die het lichaam kunnen beschermen tegen ontstekingen. Dadels bevatten meer polyfenolen dan de meeste andere groenten en fruit.
  2. Alternatief voor caloriearm snoep. Dadels kunnen de zoetekauw van een persoon bevredigen en tegelijkertijd essentiële voedingsstoffen leveren, zoals vitamine B-6 en ijzer.
  3. Hoog in vezels. Slechts ¼ van een kopje dadels levert 12 procent van de dagelijkse vezelbehoefte van een persoon. Vezel helpt een persoon zich langer vol te voelen.
  4. Hoog in kalium. Dadels bevatten veel kalium, een elektrolyt dat het lichaam nodig heeft voor een goede gezondheid van het hart. Kalium helpt ook bij het opbouwen van spieren en eiwitten in het lichaam.
  5. Geweldig voor vervangingen. Mensen kunnen de suiker, chocoladeschilfers of snoepjes in bakrecepten vervangen door dadels om ervoor te zorgen dat ze natuurlijke suikers eten in plaats van geraffineerde suikers.

Voedzame waarde van dadels

Dadels zitten boordevol voedingsstoffen, vooral droge dadels. Droge dadels bevatten veel calorieën, met name koolhydraten (74 gram). Het bevat ook verschillende essentiële vitamines en mineralen met vezels.

Dadels staan ​​bekend om hun rijke concentratie aan antioxidanten die gunstig kunnen zijn voor je hart- en longgezondheid, waardoor ze een van de meest ideale hart-gezonde voedingsmiddelen zijn.

dadels

Dadels bevatten verschillende voedingsstoffen die jouw lichaam verschillende gezondheidsvoordelen bieden, van het verlagen van cholesterol tot gezonde botten. De voordelen van dadels zijn:

Verlaagt cholesterol

Dadels moeten in je dieet worden opgenomen, omdat ze het cholesterol onmiddellijk kunnen verlagen en helpen om je gewicht onder controle te houden.

Rijk aan ziekte bestrijdende antioxidanten

De dadel biedt verschillende soorten antioxidanten om verschillende ziekten te behandelen. Antioxidanten beschermen je cellen tegen vrije radicalen die schadelijke reacties in je lichaam kunnen veroorzaken en tot ziekten kunnen leiden. Dadels zijn rijk aan antioxidanten, waaronder:

  • Carotenoïden – Het is zeer gunstig voor de gezondheid van je hart. Het vermindert ook het risico op oog gerelateerde aandoeningen.
  • Flavonoïden – Het is een krachtige antioxidant met meerdere voordelen. Het staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Studies hebben aangetoond dat het nuttig is om het risico op diabetes, de ziekte van Alzheimer en bepaalde soorten kanker te verminderen.
  • Fenolzuur – Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen en helpt het risico op bepaalde vormen van kanker en hartproblemen te verminderen.

Versterk botten

Dadels zijn rijk aan koper, selenium en magnesium, zeer belangrijke voedingsstoffen om je botten gezond te houden en botgerelateerde aandoeningen te voorkomen. Het is ook rijk aan vitamine K, dat helpt bij het reguleren van de bloedstolling en helpt bij het metaboliseren van je botten.

Mensen die aan osteoporose lijden, hebben meer kans op botbreuken. Dadels kunnen je bot versterken en sterk maken.

Bevordert de gezondheid van de hersenen

Elke dadel bevat choline, vitamine B dat zeer gunstig is voor het leer- en geheugenproces, vooral bij kinderen met de ziekte van Alzheimer. Regelmatige consumptie van dadels is in verband gebracht met een verlaagd risico op neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer en betere cognitieve prestaties bij oudere personen.

Dadels zijn ook nuttig voor het verminderen van ontstekingen en het voorkomen van plaquevorming in de hersenen, wat belangrijk is voor het voorkomen van de ziekte van Alzheimer.

Verbetert de spijsvertering

Dadels bevatten veel natuurlijke vezels, met bijna 8 g vezels in 100 g dadels. Deze natuurlijke vezel helpt de stoelgang te regulariseren en je algehele spijsvertering te verbeteren. Normale en gezonde spijsvertering heeft ook een trapsgewijs effect van het verbeteren van de andere systemen in je lichaam, zoals een betere opname van voedingsstoffen, een betere gezondheid van je lever en nieren en houdt je ook mentaal ontspannen. Bovendien kan regelmatige consumptie van dadels je helpen constipatie en de vele problemen die dit met zich meebrengt, te voorkomen of zelfs te verlichten.

Helpt het lichaam te ontgiften

Dadels en dadelextracten helpen de levergezondheid te ondersteunen en werken ook om leverfibrose te voorkomen. Door een gezonde leverfunctie te ondersteunen, stellen dadels je lichaam in staat om op een natuurlijke manier te ontgiften, aangezien de lever de taak vervult om afvalstoffen en schadelijke stoffen uit je lichaam te houden. Leverfibrose wordt aanzienlijk verminderd bij regelmatige consumptie van dadelextract, dit verlaagt het risico op het ontwikkelen van levercirrose.

Regelt diabetes

Diabetes mellitus is een van de meest voorkomende ziekten. Meestal wordt diabetes behandeld met behulp van verschillende orale diabetesmedicijnen en insulinesuppletie. Onderzoek suggereert dat dadels nuttig zijn om de bloedsuikerspiegel en het vetgehalte te verlagen.

Het kan de productie van insuline verhogen en ook helpen de absorptie van glucose uit de darm te verminderen. Dit kan helpen om het risico op het krijgen van diabetes te verkleinen.

Bevredig je zoetekauw

Dadels zijn de zoetste vruchten met een natuurlijk suikergehalte. Het kan je verlangen naar ongezonde zoete producten en suiker verminderen. Het is een geweldige vervanger voor witte suiker vanwege zijn zoetheid. Dus de volgende keer dat je dacht iets zoets te eten, kun je aan dadels denken.

Verbetert de huid

Dadels zijn een uitstekende bron van vitamine C en D die helpt om de elasticiteit van je huid te behouden en je huid glad te houden. Dadels hebben ook anti-verouderingseigenschappen en voorkomt de ophoping van melanine.

Verbeter de gezondheid van het hart

Een handvol dadels per dag kan de gezondheid van je hart verbeteren. Dadels hebben antioxiderende eigenschappen die de vorming van atherosclerose helpen voorkomen en hartaandoeningen helpen voorkomen.

Er zijn ook andere voordelen van dadels, vooral bij mannen en vrouwen. Die zijn als volgt –

Voordelen van dadels voor mannen

Verbeter de seksuele gezondheid bij mannen – Dadels worden al eeuwenlang gegeten als fantastisch voedsel dat ook de seksuele gezondheid van mannen verrijkt. Sommige onderzoeken stellen dat dadels je seksuele uithoudingsvermogen kunnen verbeteren.

Verhoog het aantal zaadcellen – Dadels bevatten flavonoïden en estradiol die positieve effecten hebben om het aantal zaadcellen en de kwaliteit van het sperma te verhogen.

Voordelen van dadels bij vrouwen

Bevorder natuurlijke arbeid – Het eten van dadels in de latere fase van de zwangerschap kan je gemakkelijk maken. Het bevordert de verwijding van de baarmoederhals en vermindert de noodzaak van ingeleide bevalling. Dadels bootsen met succes de werking van oxytocine na en zorgen voor natuurlijke samentrekking van de baarmoederspier tijdens de bevalling.

Dadels bevatten ook een stof die tannine wordt genoemd en die ook helpt om samentrekkingen van de baarmoeder tijdens de bevalling te vergemakkelijken.

Voorkom stapels tijdens de zwangerschap – Stapels zijn het meest voorkomende probleem tijdens de zwangerschap vanwege een slechte opname van vezels. Dadels zijn een geweldige bron van vezels. Ze kunnen helpen om het risico op stapels tijdens de zwangerschap te verminderen.

Botgezondheid na de menopauze

Onderzoek toont aan dat botverlies bij postmenopauzale vrouwen kan worden verminderd door de inname van kalium te verhogen. Eén gedroogde dadel levert een grote hoeveelheid kalium en andere voedingsstoffen. Wetenschappers zijn van mening dat een hoge kaliuminname de botmassa beschermt door de hoeveelheid calcium die via de nieren wordt uitgescheiden te verminderen.

Voedingswaarde van een dadel

Deglet Noor dadels zijn een van de meest voorkomende dadels die men in de supermarkt kan vinden.

Het volgende is de voedingswaarde-informatie voor een gemiddelde Deglet Noor-dadel:

  • Calorieën: 20
  • Totaal vet: 0,03 gram (g)
  • Totale koolhydraten: 5,33 g
  • Voedingsvezels: 0,6 g
  • Suiker: 4,5 g
  • Eiwit: 0,17 g
  • Vitamine B-6: 0,012 milligram (mg)
  • Ijzer: 0,07 mg
  • Magnesium: 3 mg
  • Kalium: 47 mg

Een andere veel voorkomende variëteit is de Medjool-dadel. Medjool-dadels hebben een vergelijkbare voedingswaarde en zijn vaak groter dan Deglet Noor-dadels.

Risico’s en overwegingen

Dadels hebben een zeer hoog suikergehalte in vergelijking met de rest van hun voedingswaarde. Mensen die proberen hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden, zoals mensen met diabetes, moeten bij het consumeren van dadels rekening houden met hun totale suikerinname.

Het is onwaarschijnlijk dat het met mate eten van dadels de bloedsuikerspiegel van een persoon overdreven verhoogt, zelfs als ze diabetes hebben.

Volgens een onderzoek zijn dadels een voedsel met een lage glycemische index dat niet resulteert in een significante verhoging van de bloedsuikerspiegel bij mensen met of zonder diabetes.

Hoewel de onderzoekers slechts een kleine steekproef hadden, geven hun bevindingen aan dat het met mate eten van dadels geen dramatische invloed zou moeten hebben op iemands bloedsuikerspiegel.

Hoe is het best om dadels te eten

Voeg dadels toe aan smoothies voor extra voedingswaarde.

Dadels kunnen vers of gedroogd worden gegeten, net als rozijnen. Mensen kunnen ze ook toevoegen aan een verscheidenheid aan zoete of hartige gerechten.

Enkele voorbeelden van gerechten met dadels zijn:

  • Gevulde dadels: Mensen kunnen dadels vullen met amandelen, paranoten, roomkaas of pistachenoten voor een snack of hapjes.
  • Salades: Gehakte, gesneden of ontpitte hele dadels zijn een uitstekende aanvulling op salades.
  • Smoothies: Het mengen van dadels in een bananen smoothie voegt natuurlijke zoetheid en extra voedingswaarde toe.
  • Stoofpotjes: Dadels smaken heerlijk in Marokkaanse stoofschotels of tajinegerechten.
  • Energieballen: mensen kunnen dadels mengen met noten, veenbessen, haver, kokosvlokken of een verscheidenheid aan andere ingrediënten om niet-gebakken ‘energieballen’ te maken.

Bij het kopen van dadels moeten mensen zoeken naar degene dadels die glanzend en ongebroken zijn.

Een persoon kan verse dadels vele maanden in een luchtdichte verpakking in de koelkast bewaren en zelfs langer in de vriezer. Indien gekoeld, zijn gedroogde dadels ongeveer 1 jaar houdbaar in een luchtdichte verpakking en vele jaren indien ingevroren.

De dadels die een zure geur hebben zijn niet eetbaar, maar ook als ze erg hard zijn of de gekristalliseerde suiker op hun oppervlak hebben. Deze tekens kunnen erop wijzen dat de dadels slecht zijn geworden.

Samenvatting

Het eten van dadels kan voor een persoon een gemakkelijke manier zijn om een ​​nieuwe vrucht in hun dieet op te nemen.

Als je met mate eet, kunnen dadels ook bijdragen aan essentiële voedingsstoffen, zoals kalium, magnesium, ijzer en mangaan.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg Ons

burnbooster
BREINBOOST

Related Posts: