Twijfel jij wel eens of je gezond bezig bent of niet? Dat is niet vreemd!
Er zijn namelijk heel wat voedingsmiddelen die ongezond zijn en als gezond worden beschouwd… Alle reden om er eens goed naar te kijken!
Wat maakt een product ongezond?
Kort gezegd is een product ongezond als het veel ongezonde stoffen bevat, en niet genoeg nuttige voedingsmiddelen om daar enigszins voor te compenseren. Ongezonde stoffen zijn bijvoorbeeld:
- Suikers. Daaronder vallen toegevoegde suikers, maar bijvoorbeeld ook fruitsiropen en dergelijke. Ook snelle koolhydraten als wit meel en witte pasta vallen in deze categorie.
- Zout. Er is niets mis met een beetje zout, maar veel mensen eten er veel te veel van. Teveel zout is slecht voor je bloeddruk en vergroot de kans op hart- en vaatziekten.
- Verzadigde vetten. Dit soort vetten verhogen het cholesterolgehalte in je bloed, waardoor je eveneens meer kans loopt op vervelende aandoeningen.
Hier zijn de voedingsmiddelen die ongezond zijn
Als je goed op deze stoffen let, blijkt dat veel producten in je dagelijkse eetpatroon slechter scoren dan je misschien verwacht! We zetten een paar ongezonde instinkers op een rij.
- Kant-en-klare maaltijden bevatten vaak ontzettend veel suiker en zout om genoeg smaak te geven. Dit geldt ook voor ‘gezonde’ kant-en-klare voeding als bijvoorbeeld soep uit pak.
- Zuivel met een smaakje. Wat kan er misgaan aan yoghurt met fruit? Nou – best veel, want vaak zitten er handenvol suiker in…
- Ontbijtgranen zoals cornflakes en cruesli zijn niet alleen gezoet met suiker, ze bevatten ook verrassend veel zout. Havermout en Brinta zijn wél prima keuzes.
- Sandwichspread en soortgelijk ‘hartig’ beleg. Veel merken stoppen ook hier flink wat suiker in.
- Groente en fruit uit blik. Om de smaak te behouden worden er ook weer flink wat suiker en zout toegevoegd.
Lees het etiket!
Betekent dat dat je nooit meer soep uit pak moet eten? Of dat ingeblikte groente of een klein beetje altijd problematisch is? Nee hoor, zo erg is het ook weer niet. Sommige merken maken prima producten waarin de hoeveelheid toevoegingen beperkt blijft.
Zeker weten of dat voor jouw favoriete producten geldt? Lees dan altijd even het etiket als je iets koopt dat meerdere ingrediënten heeft. Je ziet dan vanzelf of er veel ongezonds aan toegevoegd is.
Koken zonder toevoegingen
Het beste is natuurlijk om zo veel mogelijk met onbewerkte ingrediënten te koken. Aan een verse paprika of een simpel stukje kip is namelijk sowieso niets toegevoegd. En is een bewerking nodig, ga dan voor de variant met de minste poespas.
Recepten en weekmenu’s zonder onnodige toevoegingen
Moeilijk om zo goede recepten te vinden? Dat valt enorm mee! De FitChef recepten bestaan bijvoorbeeld allemaal uit écht gezonde ingrediënten. En met de persoonlijke menu’s van FitChef Premium hoef je niet eens meer over de hoeveelheden en je boodschappen na te denken.
Ik hoop dat deze tips je helpen om je voedingspatroon nog eens kritisch onder de loep te nemen!
0 reacties