10 Voedingsmiddelen Met een Hoog Vitamine D-gehalte om Osteoporose en Griep te Voorkomen

door | nov 12, 2022 | Gezondheid | 0 Reacties

Spread the love

Vitamine D is een belangrijke voedingsstof die ons lichaam helpt calcium en fosfor te absorberen, die nodig zijn voor de gezondheid van de botten. Een gebrek aan vitamine D kan leiden tot osteoporose, een aandoening waarbij botten zwak en broos worden.

Vitamine D speelt ook een rol bij de immuniteit, dus een tekort kan je vatbaarder maken voor griep. Hier zijn 10 voedingsmiddelen die veel vitamine D bevatten en die osteoporose en griep kunnen helpen voorkomen.

Wat is vitamine D?

Vitamine D wordt ook wel het ‘zonnehormoon’ genoemd. In tegenstelling tot alle andere vitamines heeft deze in vet oplosbare vitamine een unieke eigenschap: vitamine D kan door het menselijk lichaam zelf worden aangemaakt, maar alleen als er voldoende zonlicht, in de vorm van Uv-straling, de huid bereikt. Strikt genomen is vitamine D eigenlijk geen vitamine, maar een hormoon.

Soorten vitamine D

Calcithioic acid is de actieve vorm van vitamine D. Vitamine D2 en vitamine D3 zijn de twee vormen waaruit de precursor bestaat, die kan worden aangetroffen in plantaardig voedsel.

Het voordeel van vitamine D3 is dat het snel kan worden omgezet in de actieve vorm en kan worden opgeslagen. Vitamine D2 daarentegen moet eerst via een tussenstap worden omgezet in vitamine D3 voordat het goed werkt.

Voel je zich lusteloos tijdens de herfst en winter? Een vitamine D-tekort kan daar de oorzaak van zijn. Door de lagere hoeveelheid zonlicht is je lichaam niet in staat om voldoende vitamine D aan te maken. Bij koude temperaturen moet je er daarom voor zorgen dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt.  Hiervoor heb ik een hele goed voorstel voor je.

Dit is Vitamine D3 (25 mcg) – opgelost in olijfolie voor een verbeterde opname van Natuurlijk Presteren. Klik hier voor meer informatie.

natuurlijk presteren

Top 10 voedingsmiddelen die veel vitamine D bevatten

Diëtist Zhang Yuxi zei dat gebrek aan blootstelling aan de zon en gebrek aan lichaamsbeweging het lichaam ernstig zal beroven van vitamine D, waardoor het immuunsysteem en de gezondheid van de botten beetje bij beetje verloren gaan. Vitamine D is een belangrijke voedingsstof voor het behoud van menselijke botten. Naast het vertrouwen op zonlicht om vitamine D aan te vullen, zit er ook vitamine D in voedsel. De inhoud wordt berekend per 100 gram. De top tien voedingsmiddelen die aan vitamine zijn als volgt:

 1. Black Fungus: 49,2 microgram
 2. Zalm: 22 microgram
 3. Makreel: 19 microgram
 4. Zongedroogde shiitake-paddenstoelen: 16,8 microgram
 5. Tonijn: 11 microgram
 6. Volle melkpoeder (4 kopjes melk kunnen worden gezet): 9,5 microgram
 7. Eenden vlees: 3,1 microgram
 8. Verse champignons: 2,1 microgram
 9. Eieren: 1,6 microgram
 10. Kip lever: 1,3 microgram

Waar is vitamine D3 goed voor?

Welke specifieke fysiologische rollen speelt vitamine uit de voeding in het bloed? We hebben de nodige doelen beschreven die je hierover moet begrijpen.

 • Normale opname/gebruik van calcium en fosfor.

Calcium en fosfor worden in je dunne darm opgenomen met behulp van vitamine D. Vitamine D is nodig voor de regulatie van de opname van deze mineralen in je lichaam. Calcium wordt in je lichaam voornamelijk opgeslagen in je botten en draagt bij aan de sterkte van je botten.

Fosfor en calcium hebben aanzienlijke onderlinge verbindingen in je lichaam en zijn op verschillende manieren met elkaar verbonden; fosfor is met name gerelateerd aan calcium in het metabolisme.

 • Normale calciumspiegel in je bloed

Vitamine D is nodig om ervoor te zorgen dat er voldoende calcium is om je lichaam goed te laten functioneren. Een laag vitamine D-gehalte kan daardoor leiden tot een calciumtekort. Doordat vitamine D gedwongen wordt het lichaam te verlaten, volgt daaruit dat calcium niet meer gebruikt kan worden.

 • Een goede werking van de spieren

Hoe moet ik mijn spieren effectief versterken? Dat is in eerste instantie misschien een vreemde oplossing. Maar het is van levensbelang. Vitamine D is essentieel voor het opbouwen van spieren. Als je wilt dat je spieren zoveel mogelijk verbeteren, dan moet je ze de nodige voeding geven, met name vitamine D.

Hoe kom ik aan voldoende vitamine D?

Er zijn veel manieren om voldoende vitamine D binnen te krijgen. De beste manier is om tijd door te brengen in de zon. je kunt ook supplementen nemen of voedsel eten dat rijk is aan vitamine D.

Vitamine D is een belangrijke vitamine voor je gezondheid. Het helpt je lichaam om calcium en fosfor te absorberen, twee mineralen die essentieel zijn voor sterke botten en tanden. Vitamine D helpt ook om je lichaam te beschermen tegen infecties.

Het krijgen van voldoende vitamine D is vooral belangrijk voor mensen met een donkere huid, omdat ze mogelijk niet genoeg zonlicht krijgen om voldoende vitamine D in hun lichaam te produceren. Mensen die niet genoeg zonlicht krijgen of een donkere huid hebben, moeten een supplement nemen dat dagelijks ten minste 400 IE vitamine D bevat.

Wat is beter vitamine D of D3?

Vitamine D en D3 zijn beide noodzakelijke voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft voor een zo goed mogelijke gezondheid. Beide vitamines zijn betrokken bij de opname van calcium, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen beide.

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine die wordt opgeslagen in de lever en vetweefsel. Het kan worden verkregen uit voedselbronnen of in de huid worden gemaakt bij blootstelling aan zonlicht. Vitamine D3 is een actievere vorm van vitamine D en wordt in de huid gemaakt bij blootstelling aan ultraviolette B-stralen (UVB) van zonlicht. Het kan ook worden verkregen uit voedselbronnen of supplementen.

Dus, wat is betere vitamine D of D3? Beide zijn belangrijk voor de gezondheid, maar D3 is de actievere vorm en kan gemakkelijker door het lichaam worden opgenomen.

Hoeveel vitamine D3 per dag nodig?

Volgens het Institute of Medicine is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor vitamine D 600 IE/dag voor volwassenen. Dit is echter misschien niet genoeg voor mensen die risico lopen op een vitamine D-tekort, zoals mensen met een donkere huidskleur of mensen die niet veel aan de zon worden blootgesteld. De ADH is ook hoger voor mensen ouder dan 70 jaar, namelijk 800 IE/dag.

Dus hoeveel vitamine D3 moet je per dag nemen? Als je risico loopt op een tekort, is het belangrijk om met je arts te praten over hoeveel suppletie je mogelijk nodig heeft. Vitamine D3-supplementen zijn verkrijgbaar in verschillende sterktes, van 400 IE tot 10.000 IE. Het is belangrijk om niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid in te nemen, omdat te veel vitamine D schadelijk kan zijn.

Wat is vitamine D3 te kort?

Vitamine D3 is een onmisbare vitamine die het lichaam helpt calcium te absorberen. Een gebrek aan vitamine D3 kan leiden tot botverlies en zwakke botten. Het kan ook andere gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals spierzwakte, vermoeidheid en depressie. Vitamine D3-tekort is een ernstige aandoening die door een arts moet worden behandeld.

Waar is beste plek om vitamine D te kopen?

Persoonlijk, de beste plek om zulke supplementen te kopen is webshop van Natuurlijk Presteren. Als je meer wil weten over Natuurlijk Presteren, klik op deze link.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg Ons

burnbooster
BREINBOOST

BMI Calculator (vrouw)

Related Posts: