5 Kilo in Een Week Afvallen Met Het Ziekenhuisdieet

door | feb 12, 2023 | Dieet | 0 Reacties

Spread the love

Vijf kilo in een week afvallen met het ziekenhuisdieet klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar volgens veel mensen is het goed mogelijk. Het ziekenhuisdieet is uitgegroeid tot een populaire manier om 5 kilo in een week af te vallen, maar is het echt effectief? Kun je echt 5 kilo in een week afvallen en is dat eigenlijk wel zo gezond? In dit artikel ontdek je het antwoord op al deze vragen. Maar voordat ik vertel of het gelukt is om vijf kilo af te vallen in zeven dagen, wil ik eerst even uitleggen wat het ziekenhuisdieet precies is.

Wat is een ziekenhuisdieet

Er bestaan vaak misverstanden over het ziekenhuisdieet. De naam klinkt angstaanjagend en doet vermoeden dat je in een ziekenhuis moet zijn om het dieet te volgen, maar dankzij deze benaming heeft het dieet eigenlijk zijn oorsprong te danken. Het dieet is ooit ontwikkeld voor zieke patiënten die een operatie moesten ondergaan en te zwaar waren. De patiënten werden op een zeer strikt dieet gezet voor de operatie. Het dieet duurt meestal zeven dagen, maar kan in sommige gevallen ook vijf of tien dagen duren.

Hoe werkt het ziekenhuisdieet

Tijdens het ziekenhuisdieet eet je dagelijks ongeveer 500 tot 1000 calorieën. Dit is natuurlijk, buitengewoon weinig en zou daarom snel resultaat moeten opleveren. Veel mensen stellen als doel om vijf kilo af te vallen en kiezen ervoor om dit in zeven dagen te proberen. Maar welk schema moet je dan volgen? Veel mensen maken zich druk over het schema van het ziekenhuisdieet, maar op basis van alle ervaringen is de conclusie dat het beste is om je eigen schema samen te stellen. Op die manier kun je het namelijk invullen naar je eigen wensen en is de kans groter dat je het volhoudt.

Programma’s die beweren dat je in slechts één week 5 kilo kunt afvallen, hanteren vaak een uiterst strikt voedingspatroon. Het doel is om zoveel mogelijk calorieën te beperken, met alleen maar 500 tot 1.000 calorieën per dag. Ter vergelijking: vrouwen hebben gemiddeld 2000 calorieën per dag nodig en mannen 2500.

Mogelijke tegenslagen

Door zulke lage calorie-inname zul je zowel niet aankomen als afvallen, maar het vergt wel een drastische verandering in je voedingspatroon. Het is doorgaans haalbaarder om de calorie-inname geleidelijk te verminderen, wat helpt om hongeraanvallen, eetbuien en slechte stemming te voorkomen. Bovendien kan te weinig voedsel je gewichtsverlies zelfs tegengaan. Wanneer je te lang te weinig eet, zal je lichaam spaarzaam omgaan met de weinige energie die het heeft, waardoor je minder snel calorieën verbrandt.

Welke eetschema te gebruiken om 5 kilo in een week af te vallen?

Veel mensen stellen als doel om 5 kilo af te vallen en kiezen ervoor om dit in 7 dagen te proberen. Maar welk schema moet je dan gebruiken? Veel mensen maken zich hierover druk, want welk schema is het beste om 5 kilo af te vallen in een week?

Op basis van alle ervaringen zijn we tot de conclusie gekomen dat je het beste zelf je eigen schema kunt samenstellen. Op die manier kun je het namelijk naar jouw eigen wensen invullen en is de kans groter dat je het volhoudt. Het is namelijk niet moeilijk: het enige wat je moet doen is bepalen wat je per dag gaat eten en vervolgens de calorieën berekenen. Je moet ergens tussen 500 en 1000 calorieën per dag eten, hoe minder, hoe sneller resultaat, maar ook hoe moeilijker het is om vol te houden.

Afvallen 5 kilo in een week: het jojo-effect

Het is inderdaad mogelijk om 5 kilo af te vallen in een week, hoewel het een erg zware taak is. Maar wat gebeurt er met je lichaam na deze week? Na 7 dagen ga je namelijk, weer meer calorieën binnenhalen, omdat je weer normale porties gaat eten. Dit leidt tot het bekende jojo-effect, waarbij je snel weer aankomt na een korte, intensieve periode van afvallen. Hierdoor zit je na al je inspanningen weer op precies hetzelfde gewicht als voor je crashdieet. Dit komt ook doordat de eerder verloren kilo’s voornamelijk bestaan uit vocht en niet zozeer uit de vet. Het is dus niet verrassend dat deze kilo’s ook als eerste weer terugkomen. Een teleurstellend resultaat, toch?

Afvallen 5 kilo in een week brengt gezondheidsrisico’s met zich mee

Zijn er de gezondheidsrisico’s bij het proberen om in een week 5 kilo af te vallen? Het antwoord is bevestigend. Je kunt bijvoorbeeld flauwvallen door honger, of concentratieproblemen ondervinden door lage energieniveaus.

Dit kan gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld tijdens het autorijden of fietsen. Bovendien kan het gebrek aan voedingsstoffen hartproblemen veroorzaken. Als je wil sporten, dit is bijna onmogelijk en gevaarlijk omdat je te weinig energie hebt. We kunnen dan ook tot de conclusie komen dat het niet verstandig is om in een week 5 kilo af te vallen.

ziekenhuisdieet

5 kilo in een week afvallen: wat is het gezondere alternatief?

Het is duidelijk dat crashdiëten niet werkzaam zijn en bovendien ongezond. Daarom raden we je aan om meer tijd te nemen dan slechts één week om op een verantwoorde manier 5 kilogram af te vallen. Met een evenwichtig dieet en voldoende beweging bevorder je een gezonde levensstijl. Hierdoor kun je op duurzame wijze gewicht verliezen en dit op peil houden. Maar ook dat hoeft niet voor altijd te duren. Dus wil je snel afvallen? Houd dan het volgende in gedachten:

Eet weinig snelle koolhydraten

Producten zoals koekjes, snoep, chips en taart bevatten veel snelle koolhydraten, voornamelijk suikers. Verminder dus je consumptie hiervan. Producten waarin veel koolhydraten zit zijn:

  • brood
  • pasta
  • rijst
  • aardappelen en
  • noedels

Het is echter niet erg om deze producten wekelijks te eten, zolang je erop let om volkoren granen te eten. Kies bijvoorbeeld voor zilvervliesrijst of ga voor langzame koolhydraten zoals die in havermout, zoete aardappelen en quinoa.

Eet voldoende eiwitten, gezonde vetten en groenten

In plaats van koolhydraten, is het beter om meer eiwitten, gezonde vetten en groenten te consumeren. Denk aan eieren, kip, vis, vlees en kwark. Gezonde vetten vind je in producten als avocado, zalm, zaden, noten en pitten. Zet vooral groene bladgroenten zoals broccoli, spruitjes, spinazie en boerenkool op het menu. Deze laatste twee kun je ook gemakkelijk verwerken in smoothies.

Begin met krachttraining

Door krachttraining te doen, train je jouw spieren. Het goede nieuws is dat je niet alleen calorieën verbrandt tijdens deze oefeningen. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer energie je verbrandt, zelfs als je niet aan het sporten bent. Het wordt hierdoor steeds gemakkelijker om meer calorieën te verbranden. Begin bijvoorbeeld met dit sportschema voor beginners.

Hulp nodig bij gezond afvallen?

Hoewel het verleidelijk klinkt om in een week 5 kilogram af te vallen, is het niet aan te raden en ronduit ongezond. Kies liever voor een duurzame manier van gewichtsverlies door gezond en gevarieerd te eten en voldoende te bewegen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg Ons

burnbooster
BREINBOOST

BMI Calculator (vrouw)

Related Posts: