Acai Bessen: 6 Bewezen Wetenschappelijke Voordelen, Inclusief Mooi Huid + Gewichtsverlies

door | apr 9, 2019 | Gezondheid | 0 Reacties

Ontstekingsremmende, rijk met antioxidanten voedingsmiddelen onderhouden je gezondheid en kunnen je, als je ziek bent, weer gezond maken. Bessen passen zeker in de smaak, en de trendy bes van het moment met belangrijke anti-verouderingsvoordelen is de acai bes.

Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat reformwinkels nu meer “acai-kommen” uitpoepen dan ooit tevoren. Bessen van allerlei soorten zitten vol met waardevolle ontstekingsremmende voedingsstoffen: anthocyaninen, proanthocyanidinen, protocatechuic acid, procyanidines en epicatechine – naast vitamine C, vitamine A en voedingsvezels. De acai bes is geen uitzondering.

Misschien meer dan enig ander soort fruit, zijn acai bessen synoniem geworden voor het vertragen van tekenen van veroudering en het bevorderen van een goede gezondheid.

Sommige studies tonen aan dat acai zelfs rijker is aan beschermende antioxidanten dan veenbessen, frambozen, bramen, aardbeien, bosbessen of de goji-bes. (1) Naast het verstrekken van veel antioxidanten, net als andere bessenvariëteiten, wordt aangenomen dat acai bessen ook helpen bij het beheersen van eetlusthormonen, het verhogen van de energie, het voorkomen van hartziekten en het helpen bij vele functies die met stofwisseling te maken hebben.

Het is niet elke dag dat een superfood ook echt goed smaakt, en dat is een van de redenen waarom de populariteit van acai is toegenomen.

 

Acai Berry Voedingswaarde

Deze kleine, diep paarse bessen zijn afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika, vooral Brazilië, waar ze groeien in delen van het Amazone regenwoud. Acai-bessen hebben de traditionele Braziliaanse en Amazone-populaties, waaronder de Caboclo-stam, honderden jaren lang ondersteund met voedingsstoffen en calorieën. (2)

Sommige gegevens tonen zelfs aan dat Caboclo-mensen in bepaalde delen van het jaar genoeg açai-bessen hebben gegeten om meer dan 40 procent van de totale calorieën te maken die ze consumeerden!

Vermoedelijk waren ze in staat om vele uren te jagen en voedsel te verzamelen zonder hongerig, moe of zwak te worden, wat velen hebben toegeschreven aan alle fytonutriënten en vezels die ze kregen door zoveel acai bessen te eten.

Maar acai bes heeft meer te bieden dan alleen antioxidanten – het levert ook veel andere elektrolyten, sporenelementen, aminozuren en zelfs kleine hoeveelheden essentiële vetzuren.

Hoewel er wat gepraat wordt over acai bessen die helpen om kanker te voorkomen, is er niet veel onderzoek gedaan om aan te tonen dat dit bij de mens al een bewezen voordeel is.

We verwachten echter dat de consumptie van açai-bessen helpt kanker te bestrijden, net als andere bessen (zoals bramen of kersen), omdat ze de onderliggende oorzaak van kankervorming aanpakken, oftewel hoge niveaus van schade door vrije radicalen en ontstekingen.

Acai wordt geladen met tal van voedingsstoffen, waaronder:

 • Antioxidanten (anthocyanines, polyfenolen, vitamine A, C en E)
 • Gezonde vetten inclusief enkelvoudig onverzadigde vetten en omega-vetzuren (inclusief omega-3, omega-6 en omega-9 en vetzuren zoals linolzuur, palmitinezuur en oliezuur)
 • Voedingsvezels
 • Bepaalde essentiële aminozuren
 • Elektrolyten (magnesium, kalium, fosfor en mangaan)
 • Plantensterolen (B-sitosterol, campesterol en stigmasterol)
 • Andere spoormineralen (ijzer, calcium, koper en zink)
 • B-vitamines (B1, B2 en B3)

 Acai voeding

Hoewel we niet vaak horen over de verschillen tussen verschillende soorten acai bessen, wist je dat er eigenlijk zeven verschillende acai bessoorten zijn?

Ze groeien allemaal van de plant genaamd Euterpe, een soort tropische, hoge palmboom die clusters van kleine bessen produceert die een beetje kleiner zijn dan de meeste druiven. Deze hoge bomen (volwassen exemplaren kunnen wel 100 meter hoog worden) worden nu meer dan ooit geoogst in tropische delen van de wereld, zodat telers overal ter wereld hun bessen met voedingsstoffen kunnen plukken, drogen, bewaren en verzenden.

Verschillende acaiproducten (poeders, sappen, thee, smoothies, enz.) Zullen verschillen in termen van hun exacte calorieën, antioxidantwaarde, vetverhouding en mineraalgehalte, afhankelijk van de kwaliteit en zuiverheid. Dat gezegd hebbende, schattingen tonen aan dat 100 gram pure acai (wat ongeveer gelijk is aan één portie gedroogd poeder) ongeveer heeft: (3, 4)

 • 70-80 calorieën
 • 5-6 gram vet (meestal enkelvoudig onverzadigd)
 • 2-3 gram suiker
 • 3-4 gram vezels
 • 1-2 gram eiwit
 • 130 procent DH-mangaan
 • 15 procent DH-vitamine A
 • 8 procent DH-koper
 • 4 procent DH van ijzer, thiamine, calcium en magnesium

*DH = Dagelijkse hoeveelheid

6 Acai Berry Voordelen

1. Zeer rijk aan antioxidanten

Geen twijfel mogelijk, er is een vrij lange lijst van gezondheidsvoordelen die worden toegeschreven aan acai bessen. De meeste voordelen van het eten van acai bes zijn te wijten aan het extreem hoge gehalte aan antioxidanten, daarom wordt er gezegd dat het een hoge “ORAC-score” heeft.

ORAC staat voor Oxygen Radical Absorbance Capacity; het is een schaal die de antioxidant eigenschappen van voedingsmiddelen meet. ORAC-waarden worden gebruikt om voedingsmiddelen te classificeren op basis van hoeveel antioxidanten ze bevatten op basis van gewicht en acai bes staat heel dicht bij de top van de lijst.

Paarse acai bessen krijgen hun specifieke kleur door de hoge concentraties van bepaalde gepigmenteerde voedingsstoffen die ze bevatten, vooral anthocyaninen, die worden aangetroffen in veel roodachtig – paarse bessen. De concentratie van antioxidanten in acai wordt verondersteld 10 keer hoger te zijn dan die in rode druiven, en acai wordt geschat op 10 tot 30 keer de hoeveelheid Anthocyanen dan rode wijn! (5)

Antioxidanten waaronder Anthocyanen dragen enorm bij aan de ontstekingsremmende, anti verouderingsvoordelen van acai bessen. Dat komt omdat antioxidanten “vrije radicalen scavengers” zijn, wat betekent dat ze het proces van schade door vrije radicalen (ook oxidatieve stress genoemd) helpen vertragen waardoor het lichaam na verloop van tijd verslechtert en kwalen ontwikkelt. Acai lijkt vooral effectief te zijn bij superoxide- en peroxylopruiming; in feite is aangetoond dat het de hoogste score heeft van alle tot nu toe gerapporteerde voedingsmiddelen tegen de peroxylradicaal zoals gemeten met zuurstofradicaalabsorptietests. (6)

Vrije radicalen zijn verantwoordelijk voor de “slijtage” die we aan veroudering toeschrijven, en ze komen het lichaam binnen via zaken als een slecht dieet, chemische verontreinigingen, milieuvervuiling en grote hoeveelheden blootstelling aan UV-licht.

Schade door vrije radicalen maakt ons niet alleen sneller ouder door onze huid te beschadigen, maar het draagt ​​ook bij aan gewrichtspijn en spierpijn.

Door het lichaam veerkrachtiger te laten blijven voor de effecten van vrije radicalen, is acai gunstig voor bijna elk lichamelijk systeem: cardiovasculair, endocrien, spijsverteringskanaal, neurologisch, immuunsysteem, enz. En als het gaat om acai’s anti-aging effecten, komen goede dingen binnen kleine verpakkingen: Studies tonen aan dat antioxidanten in acai in staat zijn menselijke cellen binnen te gaan in een volledig functionele vorm en zuurstofbestrijdingsfuncties uit te voeren, zelfs bij zeer lage doses.

Acai Bessen: 6 Bewezen Wetenschappelijke Voordelen, Inclusief Mooi Huid + Gewichtsverlies 1

2. Verhoogt de gezondheid van de huid

Acai bes is nuttig voor het voorkomen van vroege tekenen van veroudering en helpt bij regeneratie van de huid. Miljoenen mensen gebruiken voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten en kruidenbehandelingen, waaronder acai, zowel plaatselijk als inwendig om de afbraak van de huid te voorkomen en de huid weerbaar en gezond te houden. (7)

Bij mensen die een hoge mate van oxidatieve stress ontwikkelen, is hun huid vaak een van de eerste dingen om dit aan te tonen. Donkere vlekken, rimpels, fijne lijntjes, slapheid en verkleuring zijn allemaal gebonden aan schade door vrije radicalen in de huid. Veel mensen gebruiken ook acai bes om zich te ontdoen van littekens, striae, kraaienpootjes en een droge huid. Het consumeren van veel antioxidanten helpt het lichaam om beschadigde huidcellen sneller te herstellen en daarom wordt een jeugdiger uiterlijk behouden.

3. Helpt bij cognitieve functies

Het eten van veel voedsel met antioxidanten is een natuurlijke manier om je focus en geheugen te verbeteren. Ontsteking en oxidatieve stress zijn twee belangrijke onderliggende oorzaken van cognitieve problemen, waaronder verlies van geheugen, dementie en andere aan leeftijd gerelateerde psychische stoornissen.

Door een proces van het onderdrukken van biologische activiteit die cellulaire integriteit schaadt, lijken acaipulpfracties beschermende effecten te hebben op hersencellen, wat implicaties zou kunnen hebben voor verbeterde cognitieve en motorische functies

Studies hebben aangetoond dat fracties die worden geëxtraheerd uit acai, hersparende voedingsstoffen bevatten, waaronder anthocyaninen zoals cyanidine, delphinidine, malvidin, pelargonidin en peonidin, samen met fenolische stoffen zoals catechine, ferulazuur, quercetine, resveratrol en siderische en vanillinezuren. (8)

Omdat het inflammatoire pathways uitschakelt die zenuwsignalen in de hersenen beschadigen, wordt aangenomen dat acai bessen de mentale functies helpen stimuleren en iemand helpen helderder na te denken, hoge energieniveaus handhaven en verschillende effecten van psychologische stress beter aanpakken.

Acai is beschermend tegen de schadelijke effecten van stress, waaronder het verstoren van het hormonale evenwicht en het verhogen van de cortisolspiegel, daarom beschouwen sommigen acai bes als een ‘adaptogeen’.

Acai Bessen: 6 Bewezen Wetenschappelijke Voordelen, Inclusief Mooi Huid + Gewichtsverlies 1

4. Acai bessen helpen  je eetlust te beheersen en het gewichtsverlies te versnellen

Sommige deskundigen zijn van mening dat acai bes bepaalde eetlustonderdrukkende vermogens heeft, dankzij de manier waarop het verschillende hormonen beïnvloedt die de bloedsuikerspiegel onder controle houden en gevoelens van honger, volheid en verzadiging.

Het lijkt de metaboliet functies te helpen verbeteren, waardoor het lichaam beter kan werken met het opnemen van voedingsstoffen, het afbreken van voedsel, het elimineren van verspilling en het reguleren van de afgifte van insuline.

Sommige onderzoeken laten zien dat acai door de juiste spijsvertering te bevorderen en de hoeveelheid insuline in het bloed te beheersen, gunstig is voor het terugdringen van hunkeren en nuttig kan zijn bij een gezond plan voor gewichtsverlies.

Het is mogelijk dat acai de afbraak van vetten en koolhydraten vergemakkelijkt en ook de wens om te veel te eten vermindert, wat een directe manier is om te helpen bij een gezond lichaamsgewicht.

5. Acai bes stimuleert een gezonde spijsvertering

Acai bes heeft een goede dosis vezels te bieden, maar het lijkt de spijsvertering op andere manieren te verbeteren dan alleen de meeste vezelrijke voedingsmiddelen. Acai bes wordt beschouwd als een natuurlijke spijsverteringsreiniger, die de lever en de nieren helpt bij het verwerken en verwijderen van afval en gifstoffen uit het lichaam.

Naast het vermogen om te werken als een nier- en leverreiniger, is het ook een natuurlijke darmreiniger, wat betekent dat het voorkomt dat zich opstapeling van schadelijke stoffen en onverteerde stoffen in de dikke darm blijft hangen, waar ze constipatie en andere spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken. Door het metabolisme in het algemeen te verbeteren, zijn acai bessen in staat om de reistijd van de darm te versnellen, waardoor voedsel in de darmen vergist en een opgeblazen gevoel, gas en obstipatie veroorzaakt.

6. Biedt bescherming tegen hartziekten en diabetes

Hoewel het bekend staat om zijn antioxidanten, wordt acai ook beschouwd als een ontstekingsremmend middel omdat het enkele enkelvoudig onverzadigde vetzuren bevat, naast voedingsvezels en fytosterolen die allemaal helpen de cardiovasculaire gezondheid te bevorderen. Studies tonen aan dat regelmatig acai-sap drinken positieve effecten heeft op de bloedlipideniveaus en het hart kan beschermen. (9) Consumptie van acai bes helpt ook de ontsteking te verlagen, wat een van de grondoorzaken is van coronaire hartziekten en hormoongerelateerde problemen, waaronder diabetes type 2.

Acai is verrassend rijk aan mono-onverzadigde fas zoals oliezuur, dat wordt aangetroffen in hart-gezonde extra vierge olijfolie en helpt het lichaam omega-3 visolie te gebruiken om ontstekingen te verminderen en celmembranen te maken.

Een klein onderzoek uit 2011, uitgevoerd door het Mediscus Research Centre in Californië, onderzocht de effecten van acai op het metabool syndroom, een term die wordt gebruikt om een ​​aandoening te beschrijven die wordt gedefinieerd door verschillende risicofactoren voor hart- en vaatziekten en / of diabetes type 2. De studie onderzocht veranderingen in reactieve zuurstofsoorten en metabole routes in een kleine groep volwassenen met overgewicht na 100 gram acai tweemaal daags gedurende een maand.

Na het meten van nuchtere plasmaglucose, insuline, cholesterol, triglyceriden, uitgeademde (adem) stikstofmonoxide metabolieten (eNO) en plasmaspiegels voor en na de studie, ondervonden proefpersonen gemiddeld verbeterde verbeteringen in nuchtere glucose- en insulineniveaus, een reductie in totaal choleseertol en borderline significante verlaging van het LDL-cholesterolgehalte. De onderzoekers concludeerden dat acai volwassenen met overgewicht misschien helpt om hun kans op het ervaren van hartaandoeningen en diabetes te verkleinen, hoewel er nog meer studies op grotere schaal nodig zijn. (10)

Acai Bessen: 6 Bewezen Wetenschappelijke Voordelen, Inclusief Mooi Huid + Gewichtsverlies 1

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg Ons

burnbooster
BREINBOOST

Related Posts: