Tinnitus (Oorsuizen) verlichten: de oorzaken en oplossingen blootleggen

door | jan 2, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Tinnitus, man wat een vervelende aandoening! Ben je net als ik constant last van zoemende of rinkelende oren? Het kan zo frustrerend zijn, vooral als het je slaap of concentratie beïnvloedt. Gelukkig ben ik op zoek gegaan naar oplossingen en heb ik enkele coole behandelingen en huismiddeltjes gevonden om tinnitus te verminderen. In dit artikel deel ik alles wat ik heb geleerd over de oorzaken van tinnitus en hoe je de symptomen kunt verlichten. Dus als jij ook op zoek bent naar manieren om tinnitus te beheersen, lees dan zeker verder!

Tinnitus is een veel voorkomende aandoening die miljoenen mensen over de hele wereld treft. Het wordt gekenmerkt door een rinkelend, zoemend of zoemend geluid in een of beide oren. Onbehandeld, tinnitus kan slapeloosheid, angst en depressie veroorzaken.

In dit artikel zullen we ook de oorzaken van tinnitus onderzoeken en verschillende behandelingsopties bespreken die beschikbaar zijn om de symptomen te verlichten. Door de oorzaken van tinnitus te begrijpen en mogelijke behandelingen te onderzoeken, kunnen we werken aan het vinden van verlichting van deze vervelende aandoening.

Waarom je constante oorsuizingen hebt

Er zijn verschillende dingen die kunnen leiden tot tinnitus, zoals blootstelling aan extreem luid geluid, bepaalde medicijnen en zelfs stress. Het is belangrijk om de oorzaak van je tinnitus te achterhalen, want dat kan helpen bij het bepalen van de beste behandeling voor jou. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld baat bij het aanpassen van hun medicijnen, terwijl anderen chirurgie nodig hebben om de oorzaak van hun tinnitus te verhelpen.

Maar zelfs als je de oorzaak niet kunt behandelen, zijn er nog steeds dingen die je kunt doen om de symptomen te verminderen. Zoals stressbeheersing bijvoorbeeld. Hoge niveaus van stress kunnen tinnitus verergeren, dus het is belangrijk om stress te beheersen door oefeningen, ontspanningstherapie of meditatie te doen.

Daarnaast kun je ook proberen om het irriterende geluid te maskeren met zachte muziek, een ventilator of zelfs zacht radio-ruis. Het is ook een goed idee om regelmatig te oefenen, voldoende te slapen en een gezonde levensstijl te behouden, omdat dit kan helpen om tinnitus te verminderen.

Al met al is tinnitus een vervelende aandoening, maar gelukkig zijn er manieren om de symptomen te verminderen. Door de oorzaken van tinnitus te begrijpen en behandelingen te onderzoeken, kun je werken aan het vinden van verlichting van deze vervelende aandoening. Dus als jij ook worstelt met tinnitus, wees niet bang om hulp te zoeken en ontdek wat voor jou werkt!

De constante oorsuizingen (tinnitus) die je hoort na blootstelling aan buitengewoon luid geluid, komen meestal voort uit de schade aan de zenuwen diep in je binnenoor. Tinnitus kan duiden op primaire zenuwschade of een probleem met het circulatiesysteem. Er zijn stappen die je kunt ondernemen om sommige van de oorsuizingen in je oren te verminderen, hoewel de schade al is aangericht. Dit is wat je kunt doen:

Behandeling van chronische tinnitus

De behandeling van de onderliggende oorzaak van chronische tinnitus kan helpen om de symptomen te verminderen of zelfs te laten verdwijnen. Dit kan variëren van het aanpassen van medicijnen tot chirurgie, afhankelijk van de oorzaak van de tinnitus.

Als de oorzaak niet kan worden behandeld, kunnen andere behandelingen zoals het gebruik van gehoorapparaten of maskers helpen om de tinnitus te maskeren of te verminderen. Het is belangrijk om je arts te raadplegen als je last hebt van tinnitus, vooral als het plotseling opkomt of als het gepaard gaat met andere symptomen zoals duizeligheid of gehoorverlies.

Je arts kun je doorverwijzen naar een audioloog of andere specialist om de oorzaak van je tinnitus te achterhalen en een behandeling te bepalen die het beste bij jou past. Het is ook belangrijk om te onthouden dat tinnitus niet altijd volledig kan worden genezen. Maar, door behandeling en het volgen van de tips voor het beheren van tinnitus, kun je leren omgaan met de symptomen en ze zo veel mogelijk te verminderen.

oorsuizen

Wat kun je zelf doen om tinnitus te verminderen

Veel mensen worden gewend aan tinnitus en merken het daarom steeds minder. De meeste mensen kunnen echter wel wat aanpassingen doen om hun irritante symptomen te verlichten. Hier zijn enkele huismiddeltjes tegen tinnitus die je misschien kunnen helpen:

 • Beheers je stress: Stress kan tinnitus verergeren. Met de oefening, ontspanningstherapie of meditatie kun je je stress goed beheersen, wat vaak goed werkt om tinnitus te verlichten.
 • Maskeer het geluid: Probeer een ventilator aan te zetten, zachte muziek te luisteren of zelfs zacht radio-ruis om het irriterende geluid van tinnitus te maskeren.
 • Beperk je alcoholgebruik: Alcohol vergroot de bloedstroom door de bloedvaten te verwijden, vooral in plaatsen als het binnenoor. Overmatig alcoholgebruik kan daarom tinnitus verergeren.
 • Vermijd mogelijke irritaties: Beperk je blootstelling aan dingen die mogelijk je tinnitus kunnen nog slechter maken. Typische voorbeelden hiervan zijn nicotine, cafeïne en luide geluiden.
 • Stop met roken: Nicotine maakt tinnitus erger door de bloedstroom naar de oren te beperken.

Alternatieve supplementen

Er is weinig bewijs dat aantoont hoe effectief alternatieve behandelingen zijn voor tinnitus. Enkele alternatieve behandelingen die wel als enigszins effectief zijn gerapporteerd, zijn:

 • Ginkgo biloba
 • Acupunctuur
 • Vitaminen uit groep B
 • Hypnose
 • Zink

Een andere alternatieve behandeling om te proberen is neuromodulatie met TMS (Transcranial Magnetic Stimulation). Dit is een niet-invasieve, pijnloze alternatieve behandeling die veel mensen helpt om enkele van hun tinnitus symptomen te verlichten. Op dit moment wordt TMS vaker in Europa gebruikt en soms ook in de Verenigde Staten. Het is nog niet duidelijk voor welke tinnitus-patiënten TMS het meest effectief is.

Tinnitus beheren en ondersteuning

Ondanks het gebruik van alternatieve methoden en het proberen van andere suggesties, verdwijnt of verbetert tinnitus niet altijd. Hier zijn enkele tips om er beter mee om te gaan:

 • Neem deel aan een ondersteuningsgroep: Het delen van je ervaringen met tinnitus met andere mensen die het ook hebben, kan erg therapeutisch zijn. Er zijn groepen die online of in persoon samenkomen. Om de beste adviezen en resultaten te krijgen, doe je er goed aan om deel te nemen aan een groep die wordt begeleid door een therapeut, zoals een arts of audioloog.
 • Zoek advies: Een getrainde psycholoog of therapeut kun je copingvaardigheden leren om je conditie minder vervelend te maken, en om te helpen omgaan met andere problemen die samenhangen met tinnitus, zoals depressie en angst.
 • Leer jezelf mee omgaan: Leer zoveel mogelijk over tinnitus. Alleen al het begrijpen ervan kan vaak helpen. Preventie Helaas is tinnitus meestal het gevolg van een probleem dat meestal niet te voorkomen is. Toch kun je door een paar voorzorgsmaatregelen sommige soorten tinnitus voorkomen.
 • Zet het volume laag: Blootstelling aan luide muziek voor te lange tijd kan tinnitus veroorzaken, evenals gehoorverlies.
 • Gebruik gehoorbescherming Langdurige blootstelling aan luide geluiden kan de zenuwen in je oren daadwerkelijk beschadigen, wat tinnitus en gehoorverlies veroorzaakt. Mensen die blootgesteld worden aan luide muziek, en industrieën die wapens of luide machines gebruiken, zoals kettingzagen, moeten altijd voldoende gehoorbescherming dragen.
 • Controleer je hart- en vaatziekte Een gezonde voeding en regelmatig sporten houden je bloedvaten in goede werking, net als kunnen helpen om tinnitus te voorkomen die gerelateerd is aan bloedvataandoeningen. Door sommige van deze suggesties te volgen, kun je tinnitus misschien enigszins verminderen. Raadpleeg je arts voor eventuele vragen of zorgen die je hebt.

Conclusie

In dit artikel wordt tinnitus besproken, een veel voorkomende aandoening die gekenmerkt wordt door een rinkelend, zoemend of zoemend geluid in een of beide oren. De oorzaken van tinnitus worden onderzocht, evenals verschillende behandelingsopties om de symptomen te verlichten. Het is belangrijk om de oorzaak van tinnitus te achterhalen en een behandeling te bepalen die het beste bij de individuele persoon past. Sommige behandelingen kunnen variëren van het aanpassen van medicijnen tot chirurgie, terwijl andere behandelingen zoals het gebruik van gehoorapparaten of maskers kunnen helpen om de tinnitus te maskeren of te verminderen. Het is ook belangrijk om stress te beheersen en andere huismiddeltjes te gebruiken om tinnitus te verminderen. Hoewel tinnitus niet altijd volledig kan worden genezen, kunnen behandeling en het volgen van een goed plan van aanpak helpen omgaan met de symptomen en ze zo veel mogelijk te verminderen.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg Ons

burnbooster
BREINBOOST

Related Posts: