10 Tips Hoe Je Stofwisseling na Stoppen met Roken Kunt Versnellen

door | nov 30, 2020 | Gezondheid | 0 Reacties

Spread the love

Als je een roker bent, de gezondste beslissing die je kunt nemen is om met roken te stoppen. Maar meeste rokers willen niet met roken stoppen omdat zij bang zijn om daarna dikker te worden. Is het mogelijk om in het nieuwe jaar te stappen zowel slanker als rookvrij te zijn?

Het is zeker mogelijk als je het stoppen met roken op de juiste manier aanpakt.

Overweeg eerst het volgende: hoewel je waarschijnlijk een klein beetje gaat aankomen als je met roken stopt, de gewichtstoename gaat waarschijnlijk niet zoveel zijn als je op dit moment vreest.

Je maakt je misschien zorgen over het opstapelen van kilo’s als je met roken stopt, maar er zijn stappen die je kunt nemen om de gewichtstoename tot een minimum te beperken.

Deze stappen zijn:

 • Meer bewegen
 • Gebruik stoppen met roken behandelingen of producten
 • Opletten met het eten – Dit kan helpen om af te vallen terwijl je stopt, maar je moet oppassen dat je niet te veel hooi op je vork neemt. Deze tekst gaat je daarbij helpen.

Waarom worden wij dikker als wij stoppen met roken?

Sigaretten activeren je stofwisseling. Je verbrandt ongeveer 250 calorieën als je een pakje per dag rookt. Dus als je stopt en je metabolisme vertraagt, heeft je lichaam deze extra calorieën te verbranden. Als je niks doet om deze calorieën op een andere manier te verbranden, begin je langzaam aan te komen.

De meeste mensen komen ongeveer twee pond aan tijdens de eerste paar weken na het stoppen met roken.

Mensen die stoppen hebben de neiging om te denken: ‘Het is pas twee weken geleden en ik ben twee pond aangekomen. Hoe zal het zijn over twee maanden?’ En ze gaan weer roken om de gewichtstoename te voorkomen.

Als ze zich er maar in zouden houden, dan zouden ze beseffen dat het niet elke week een pond of twee zal zijn, en dat hun metabolisme gelijk zal worden. Gemiddeld komen de meeste mensen in totaal slechts tussen de 5 en 7 pond aan na het stoppen.

Je bent dus klaar om te stoppen en je wilt de gewichtstoename minimaliseren.

Welke producten helpen om te stoppen met roken.

Er zijn diverse producten op de markt die jou kunnen helpen om te stoppen met roken. Van nicotinepleisters tot nicotine kauwgums, van tabletjes die je via huisarts kunt krijgen tot homeopathische producten. Ieder van deze producten heeft voordelen en nadelen die van jouw persoonlijke voorkeur afhankelijk is.

Mijn persoonlijke aanbeveling gaat naar dit product. Nicotine Free zijn capsules die je van nicotine verslaving gaan bevrijden en alle lastige problemen met het stoppen met het roken gaan verwijderen: grotere eetlust, irritatie en hoofdpijnen. Met Nicotine Free is stoppen met roken veel makkelijker.

nicotine free

Voordelen stoppen met roken

Als je kijkt naar de voordelen van een rookvrije levensstijl – zowel van binnen als van buiten – betekenen die paar extra kilo’s misschien niet zo veel.

De longen, het hart en de slagaders zullen zichzelf bijna onmiddellijk na de laatste trek beginnen te herstellen.

Niet alleen dat, maar je huid klaart op en begint er zachter uit te zien, je vingernagels zien er niet meer geel uit, je ademhaling verbetert en je tanden kunnen weer stralend wit zijn. Al deze minder voor de hand liggende voordelen van roken zorgen ervoor dat je er goed uitziet, zelfs als je er een paar aantrekt.

Als wij praten over de voordelen van stoppen met roken dan zijn er talloze voordelen. Iedereen weet dat roken slecht is. Vooral de laatste tijd zijn er geruchten dat de rookwaar die mensen roken extra toegevoegde verslavingsstoffen bevat waardoor afkicken steeds moeilijker is. En met huidige prijs van de sigaretten en shag, niet alleen je gezondheid heeft baat om te stoppen met roken maar ook je portemonnee.

Nadelen stoppen met roken

Er zijn bijna geen nadelen van stoppen met roken, ten minste wat mij betreft. Het leven wordt gezonder, vrijer en alles smaakt 10 keer beter. Maar het kan me indenken dat sommige mensen met roken rustiger van worden, dat meer sociaal zijn en dat zij makkelijker afvallen. Toch, vind ik, dat voordelen velen malen groter dan nadelen zijn.

Dat is mijn persoonlijke opvatting, maar natuurlijk, iedereen is vrij om hierover eigen mening te vormen.

stofwisseling versnellen na stoppen met roken

Wanneer stabiliseert stofwisseling na stoppen met roken

Als je stopt met roken, je hartslag vertraagt tot een normaal niveau, samen met je stofwisseling. Dat kan op zichzelf al bijdragen aan gewichtstoename bij stoppen met roken, omdat je lichaam voedsel langzamer gaat verteren en opnemen dan tijdens het roken.

Bovendien, roken vermindert de eetlust, waardoor de rokers minder eten dan niet-rokers. Als je eenmaal stopt met roken, ga je meer eten omdat alles veel beter smaakt vanwege hogere smaakgevoeligheid van je tong en het lichaam begint langzamer verteren vanwege vertragende hartslag, wat tot gewichtstoename leidt.

Om gewichtstoename te helpen beheersen, moet je enige lichamelijke activiteit uitoefenen nadat je bent gestopt met roken. Een stevige wandeling van 20 minuten per dag is al voldoende om je lichaamsgewicht goed onder controle te houden mits je consequent en toegewijd bent.

Sommige mensen geven er echter de voorkeur aan zich in te schrijven bij een sportschool of lid te worden van een sportteam, wat hen extra motiveert om aan lichaamsbeweging te doen.

Het is niet onvermijdelijk dat je aankomt als je met roken stopt, op voorwaarde dat je je vastlegt aan regelmatige lichaamsbeweging en voedzame en gezonde voedsel. Het is raadzaam om gezonde snacks bij de hand te houden, zoals vers fruit en groenten, yoghurt en popcorn die in een luchtoven is gemaakt.

Je kunt ook een geregistreerde diëtist raadplegen voor hulp bij het plannen van maaltijden en strategieën voor gewichtsverlies.

Het vasthouden aan normale, gezonde maaltijden kan helpen om de neiging tot overeten te verminderen. Bovendien, als je vroeger een sigaret na een maaltijd rookte voordat je met roken stopte, dan is het raadzaam om nieuwe rituelen na de maaltijd te ontwikkelen, zoals een blokje wandelen of je tanden te gaan poetsen.

Maar vergeet niet dat zelfs als je een paar kilo aankomt, de gezondheidsvoordelen van het stoppen met roken zullen groter zijn dan deze nadelen. Het stoppen met roken is voor veel mensen moeilijker dan een paar kilo kwijtraken.

Wat helpt om stofwisseling te versnellen na stoppen met roken

 • Houd je stofwisseling hoog door regelmatig te bewegen. Probeer te lopen in plaats van de bus te nemen of een lift te nemen, start een gymles of vraag je plaatselijke sportcentrum naar de activiteiten die zij aanbieden.
 • Bestrijd hongergevoel door een voorraad gezonde traktaties bij de hand te houden. Noten, vers fruit en groentesticks zijn ideaal.
 • Eet kleinere porties totdat je metabolisme is gestabiliseerd. Het duurt 20 minuten voordat je je na het eten verzadigd voelt, dus neem een pauze (maak een wandeling) na je hoofdmaaltijd en kijk of je na een half uur nog steeds honger hebt. Als dat zo is, duik dan in je gezonde traktaties.
 • Alleen omdat voedsel beter smaakt, wil dat nog niet zeggen dat je er meer van moet eten. Kauw langzaam op je eten en geniet van elke hap.
 • Zorg ervoor dat je regelmatig medicijnen gebruikt om te stoppen met roken om de onbedwingbare trek te onderdrukken. Hoe minder je naar nicotine hunkert, hoe gemakkelijker het is om gefocust te blijven.
 • Je kunt gebruik maken van de producten die stofwisseling versnellen op een natuurlijke manier. Hierover kun je meer lezen in dit artikel.
 • Drink minder cafeïne. Probeer geen dranken te drinken die cafeïne bevatten, zoals frisdrank. Onttrekking van nicotine maakt je zenuwachtig en nerveus, en de cafeïne kan de ontwenning van nicotine alleen maar erger maken.
 • Krijg genoeg slaap. Als je jezelf moe voelt, de kans is groter dat je naar sigaretten en voedsel verlangt.
 • Spanning verminderen. Om spanning te helpen verminderen, kun je ontspannen door te mediteren, een wandeling te maken, in bad te liggen of diep in te ademen. Zoek iets dat je helpt te ontspannen en de drang om te roken te verminderen.
 • Krijg steun en aanmoediging. Je hebt veel ondersteuning nodig als je stopt met roken. Praat met een vriend (in) als je zin krijgt om te roken of sluit je aan bij een steungroep. Je kunt ook deelnemen aan workshops van zorgverleners die je helpen bij het stoppen met roken. Zoek, indien mogelijk, een vriend om met je samen te stoppen met roken voor een wederzijdse steun.

voordelen stoppen met roken

Waarom wordt vocht vastgehouden na stoppen met roken?

Het vasthouden van vocht in je lichaam wordt meestal gezien in de eerste week na het stoppen met roken. De eerste 1 tot 2 kilo zijn meestal te wijten aan het vasthouden van het lichaamsvocht, wat betekent dat je nu gezond gehydrateerd bent.

Dikke buik na stoppen met roken

Stoppen met roken vertraagt de darmtransit, die zich kan uiten in een opgeblazen gevoel en obstipatie, die beide buikpijn kunnen veroorzaken door druk op de darmwand. Dit neemt geleidelijk af met het verdwijnen van ontwenningsverschijnselen in 1-2 maanden. Zorg ervoor dat je voldoende drinkt en verhoog de vezels in je dieet met fruit, salade, groenten en volkoren granen en start meer bewegen!

Sommige mensen rookten altijd een sigaret als zij naar de wc gingen. Het feit dat zij niet meer roken als zij naar het toilet gaan, zorgt ervoor dat zij last van constipatie en opgeblazen gevoel krijgen.

De nicotine heeft een stimulerend effect op de darmtransit en helpt het bij de stoelgang. Mensen die rokten tijdens naar de wc gaan, hebben in deze situatie een automatisme ontwikkeld. Constipatie is een van de symptomen die optreden tijdens het ontwennen van nicotine. Dit symptoom zal geleidelijk afnemen tijdens de eerste 1-2 maanden na het stoppen.

Ondertussen, aangezien het onaangenaam is, is het raadzaam om de zaken recht te zetten met een eenvoudige remedie, zoals het eten van tamarinde jam of pruimen die ‘s ochtends zijn geweekt. Je moet er ook voor zorgen dat je voldoende vocht binnenkrijgt – minimaal 1½ liter per dag, en zelfs meer als je sport. Als dat nog niet genoeg is, moet je misschien overwegen om een ​​laxeermiddel te nemen, bij voorkeur een op de vezels gebaseerd middel. Een laxeermiddel is alleen nodig bij ernstige constipatie.

Wanneer stopt gewichtstoename na stoppen met roken

Het gemiddelde gewicht dat mensen na het stoppen met roken aankomen, is ongeveer vier tot vijf kilogram over een periode van vijf jaar. De meeste gewichtstoename vindt plaats in het jaar na het stoppen, vooral in de eerste drie maanden.

Mensen die stoppen met roken kunnen zeer verschillende ervaringen hebben met gewichtsverandering, variërend van mensen die juist gaan afvallen na het stoppen. Deze groep mensen behoort tot een minderheid. Er zijn ook mensen die zelfs meer dan tien kilo aankomen. Onderzoek toont aan dat op de lange termijn het gemiddelde lichaamsgewicht van mensen die zijn gestopt met roken vergelijkbaar is met dat van mensen die nog nooit hebben gerookt.

Hoe ziet met gewichtstoename bij vrouwen na stoppen met roken?

Roken lijkt de verdeling van vet bij vrouwen te veranderen naar het minder gezonde, typisch mannelijke ‘appelpatroon’. Dit betekent dat vrouwen die roken de neiging hebben om meer vet rond hun middel aan te brengen in vergelijking met vrouwen die niet roken. Vet in dit gebied wordt in verband gebracht met risico’s zoals:

 • Beroerte,
 • Hartaandoeningen,
 • Diabetes type 2 en
 • Groter risico op overlijden.

Wanneer vrouwen stoppen met roken, is elke gewichtstoename die optreedt in het normale en veiligere, typisch vrouwelijke patroon – rond de heupen in plaats van de taille.

De beste aanpak voor gewichtsbeheersing bij het stoppen met roken is om je te concentreren op strategieën om jezelf gezond te houden, in plaats van op gewichtscontrole. Dit omvat het maken van realistische doelen voor gezond eten, regelmatige lichaamsbeweging en voldoende slaap. Deze strategieën kunnen ook helpen om gewichtstoename te minimaliseren. Het kan echter helpen om bereid te zijn om op zijn minst een kleine gewichtstoename te accepteren.

Conclusie:

Het kan moeilijk zijn om te stoppen met roken en tegelijkertijd het gewicht te beheersen, omdat beide activiteiten inspanning en toewijding vereisen. Als dit bij jou het geval is, concentreer je dan eerst op het stoppen. Gewichtstoename is doorgaans ongeveer een kilo per maand in de eerste drie maanden, maar het wordt langzamer naarmate je langer stopt, op voorwaarde dat je een verstandig dieet volgt. Als je in een maand meer dan een kilo aankomt, kan het een goed idee zijn om je arts of diëtist te raadplegen voor meer informatie en advies.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg Ons

burnbooster
BREINBOOST

BMI Calculator (vrouw)

Related Posts: