Slapen en Afvallen – Kun Je Door Beter Slapen Gewicht Verliezen?

overgewicht en slaap te kort

Posted On 19/01/2020

2020 is hier en talloze Nederlanders hebben besloten om af te vallen in het nieuwe jaar. Maar waar te beginnen? Velen zullen crush-diëten aannemen en anderen zullen in weinig gebruikte fitnesslidmaatschappen of fitnessapparatuur investeren. Als je echt wilt afvallen in 2020, dan is raadzaam om eerst een verhouding tussen slapen en afvallen te onderzoeken. Dus, ga eerst je slaapgewoonten opnieuw te evalueren.

Slapen en afvallen – Heb je een slaaptekort?

Slapen en afvallen zijn nauw met elkaar verbonden, en als u niet genoeg slaapt, kan uw eetlust toenemen en wordt het ook moeilijker om af te vallen. In het bijzonder, wanneer u niet genoeg slaapt of alleen slaap van lage kwaliteit krijgt, kunnen de niveaus van leptine en ghreline, hormonen die de eetlust moduleren en het gevoel van volheid, uit evenwicht raken. Dat maakt het op zijn beurt moeilijker om af te vallen.

Door deze drie belemmeringen voor een goede nachtrust aan te pakken, kunt u de balans in uw lichaam herstellen en uw stofwisseling in versnelling brengen. Je kunt zelfs merken dat je onbedwingbare trek verdwijnt en het energieniveau toeneemt – allemaal perfecte omstandigheden om af te vallen.

Maak een routine

Als u een ouder bent, houdt u uw kinderen waarschijnlijk aan een vrij strikte bedtijd routine, vooral vroeg in het leven. Misschien geef je ze een bad, lees je twee verhalen en dan is het bedtijd. Dat doet u in de wetenschap dat een goede slaap is goed voor uw kinderen. Maar kinderen zijn niet de enigen die profiteren van een slaaproutine – volwassenen doen het ook beter met een klein beetje ritueel.

Doe je best om elke nacht op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan, zet je schermen een paar uur voor het slapengaan weg en vind manieren om te ontspannen zoals mediteren of douchen.

Het weglaten van uw telefoon en computer zijn vooral belangrijke onderdelen van elke bedtijd routine omdat het blauwe licht van apparaten de melatonine productie onderdrukt. Melatonine reguleert slaap-waak cycli, en u kunt profiteren van het korte-termijn gebruik van een melatonine-supplement terwijl u probeert uw slaapgewoonten op het goede spoor te krijgen.

Stel uw ruimte in

Een andere factor die een belangrijke rol speelt in hoe goed u slaapt, en hoe waarschijnlijk het is dat u erin slaagt om af te vallen, is de verlichting en temperatuur in de kamer waar u slaapt.

Veel volwassenen geven er de voorkeur aan om hun blinds ’s nachts open te laten, vooral als ze op een bovenverdieping wonen waar ze wat privacy hebben, zodat de zon elke ochtend binnenkomt en ze helpt wakker te worden. Helaas kan ’s nachts licht je slaap onderbreken, net als geluid van buitenaf. Als je beter wilt slapen, is het tijd om wat aanpassingen te doen.

Een verandering die vooral effectief is in het verbeteren van de slaapkwaliteit is om verduisterende gordijnen op te hangen om licht en geluid van buiten te blokkeren. Deze gordijnen kunnen u ook helpen de temperatuur in uw ruimte te regelen. Zij isoleren de slaapkamer en zorgen voor een koelere temperatuur in uw kamer te handhaven voor een betere nachtrust.

slapen en afvallenControleer je ademhaling

Soms maakt slaap deel uit van een bredere catch-22, dat wil zeggen dat de stappen die u helpen om gewicht te verliezen worden belemmerd door uw gewicht. Dit is precies de situatie waarin mensen met slaapapneu worden geconfronteerd.

Obstructieve slaapapneu, een aandoening die ervoor zorgt dat de luchtweg ’s nachts instort, kan worden veroorzaakt of verergerd door overgewicht, maar het kan ook uw vermogen om te slapen beïnvloeden, waardoor patiënten tientallen uren lang wakker worden, hoewel u mogelijk niet onthouden dat het gebeurt.

Als je dit weet, wordt het duidelijk dat als je dit jaar wilt afvallen, het belangrijk is om je slaapapneu te behandelen. Voor veel patiënten betekent dit het gebruik van een CPAP- of BiPAP-machine om ’s nachts een luchtweg te behouden.

Hoewel de eerste paar nachten een aanpassing kunnen zijn, zul je, als je eenmaal gewend bent aan het masker, dieper slapen en je energieker voelen gedurende de dag. Je hongerhormonen zullen ook beter gereguleerd zijn, en je zult minder snel naar eten denken.

Het is vreemd om te denken dat een sedentaire activiteit als slapen je kan helpen om af te vallen, maar het is eigenlijk van levensbelang voor het proces. Dus trek je pyjama aan en zeg welterusten. Slapen en afvallen hebben dus  een sterke verband met elkaar. Uw nieuwe dieet begint met een betere slaaphygiëne.

Auteur Lily Cullens

Lilly Cullens is de initiatiefnemer en het gezicht van de Slank-Dieet. Na lange strijd heeft zij geleerd dat gezond leven niet vanzelfsprekend is en dat je zelf iets moet doen voor je goede gezondheid.

Related Posts

Inzicht in Slapeloosheid en 5 Stappen om Sneller in Slaap te Vallen

Inzicht in Slapeloosheid en 5 Stappen om Sneller in Slaap te Vallen

Slapeloosheid treft op een of ander moment veel mensen. Bijna de helft van de volwassenen maakt in zijn leven een periode van slapeloosheid door. Bij mensen die lijden aan chronische slapeloosheid kan dit maanden of zelfs jaren aanhouden. De oorzaak van slapeloosheid...

10 Gezonde Voedingsmiddelen die Helpen Beter Concentreren + Mind Booster Review

10 Gezonde Voedingsmiddelen die Helpen Beter Concentreren + Mind Booster Review

Je luistert vaak naar het geroezemoes over voedingsmiddelen en voedingssupplementen, en je begint te geloven dat deze voedingsmiddelen alles kunnen, van het verscherpen van de focus tot het verbeteren van geheugen, aandacht spanne en hersenfunctie.

Maar werken ze echt? Het valt niet te ontkennen dat naarmate we ouder worden, ons lichaam samen met ons ouder wordt. Het goede nieuws is dat je je kansen op het behouden van een gezond brein kunt vergroten als je “slimme” voedingsmiddelen en dranken aan je dieet toevoegt. Hieronder kun je 10 voedingsmiddelen die helpen beter concentreren, vinden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: