Alkalisch Water: Voordelen en Risico’s Voor de Gezondheid

door | okt 17, 2019 | Gezondheid | 0 Reacties

Spread the love

Vroeger was het drinken van meer water een eenvoudige boodschap. Drink gewoon meer water gedurende de dagperiode. Als je nu echter een supermarkt binnenloopt of op internet surft, ziet je een hele grote aanbod aan verschillende soorten water die je kunt kopen.

Je kunt uit elektrolyt toegevoegd water, alkalisch water, gezuiverd water en vele andere soorten water kiezen.

Nu in plaats van alleen maar te streven naar meer water in jouw dieet, vragen velen zich af welk watertype het beste voor je is.

Volgens een artikel van juli 2018 kan gewoon het kraanwater in Nederland net zo gezond als andere soorten wateren zijn.

Sommige websites beweren dat het drinken van alkalisch water verschillende gezondheidsvoordelen kan bieden. Alkalisch water heeft een lagere zuurgraad dan gewoon water.

Er is echter geen onderzoek dat deze beweringen ondersteunt. Er kunnen zelfs enkele mogelijke bijwerkingen zijn als je alkalisch water drinkt.

Wat is alkalisch water?

De pH-schaal meet de zuurgraad of alkalisatie graad van stoffen  op een schaal tussen 0 en 14. Hoe lager het pH-getal, hoe zuurder het is. Hoe hoger het getal, hoe basaler (minder zuur) iets is.

De pH – waarde in de maag varieert bijvoorbeeld tussen 1,5 en 3,5. De pH – waarde in het bloed wordt strak geregeld tussen 7.35 en 7.45.

De pH – waarde in het bloed kan als neutraal worden beschouwd omdat deze zich precies in het midden van de pH-schaal bevindt.  In de maag is de pH – waarde juist lager (zuurder) vanwege het zoutzuur in de maag.

Zuiver water wordt beschouwd als een pH – waarde van 7 die precies neutraal is: noch zuur noch basisch.

Drinkwater kan echter variëren van een pH – waarde van 6,5 tot 8,5, waardoor het enigszins zuur of basisch is.

Alkalisch water wordt geacht een pH – waarde te hebben die dichter bij 8 of 9 ligt.

SAMENVATTING

Alkalisch water wordt als meer basisch (meer alkalisch) beschouwd dan gewoon kraanwater.

alkaline waterHoe wordt alkalisch water gemaakt?

Water kan van nature alkalischer zijn als er mineralen die in het water opgelost zijn ook alkalisch zijn. Natuurlijk alkalisch water kan uit sommige bronnen of artesische putten komen.

Water kan ook alkalischer worden gemaakt door een ionisatieproces met behulp van de ionisatie apparaten.

Commercieel verkocht alkalisch water kan op deze manier ook worden gemaakt of als het water uit een natuurlijke alkalische waterbron wordt gewonnen.

Er zijn ook waterioniserende apparaten die je voor thuisgebruik kunt kopen.

SAMENVATTING

Alkalisch water kan van nature worden gevonden uit sommige bronnen, maar het kan ook kunstmatig worden gemaakt met een ioniserende apparaat.

Alkalisch water en bloed pH – waarde

Waarom zou iemand er zelfs aan denken om alkalisch water te drinken? Wat zou het voordeliger maken om water te drinken met een pH – waarde dichter bij 8 of 9 in plaats van 6,5 tot 7?

Voorstanders van alkalisch water zeggen dat het drinken van dit water  kan helpen de zuurgraad in het bloed en het lichaam te neutraliseren.

Voorstanders zeggen ook dat wanneer het lichaam te zuur is, dit het risico op verschillende ziektes te krijgen, kan vergroten.

Er wordt ook suggestie gegeven dat het drinken van alkalisch water de pH – waarde van het bloed kan verlagen.

Maar kan het drinken van alkalisch water de pH – waarde van het bloed echt verlagen?

Dr. Fenton, bekende diëtist en epidemioloog aan Cumming School of Medicine aan de Universiteit van Calgary, schrijft in een artikel in de New York Times van april 2018  dat de pH – waarde van het water dat je drinkt geen invloed heeft op de bloed-pH.

Als je water drinkt, komt het water in de maag terecht die een lage pH – waarde heeft. Deze lage pH – waarde in de maag wordt door de maagzuur veroorzaakt . Zelfs als je water met een hogere pH – waarde drinkt, wordt deze waarde in de maag geneutraliseerd.

Daarom, ondanks de beweringen van de voorstanders van alkalisch water, kan de pH – waarde van jouw drinkwater weinig te maken hebben met het beheersen van de pH – waarde van het bloed.

Er is geen onderzoek dat laat zien dat het drinken van alkalisch water de pH – waarde van het bloed kan verlagen.

Als dit de bloed-pH zou kunnen beïnvloeden, zou de bloed-pH gevoelig zijn voor grote veranderingen in de pH-waarden die extreem gevaarlijk kunnen zijn.

Wat kan de pH-waarde van het bloed beïnvloeden?

De nieren, longen en lever werken allemaal samen om strakke controle van de bloed-pH te hebben.

Als de pH – waarde van het bloed zelfs iets te zuur of te basisch is, kunnen ernstige gevolgen voor de gezondheid optreden.

SAMENVATTING

Ondanks claims op sommige websites, helpt het drinken van alkalisch water niet om de zuurgraad in het bloed te verlagen. Het lichaam heeft andere manieren om de pH-waarde van het bloed strak te regelen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van het drinken van alkalisch water?

Er zijn veel gezondheidsclaims geassocieerd met het drinken van alkalisch water, waarvan sommige algemeen en vaag zijn.

Sommige websites zeggen bijvoorbeeld dat het drinken van alkalisch water kan:

 • het verouderingsproces vertragen
 • de pH – waarde van het bloed reguleren (de bovengenoemde heeft geen ondersteunend onderzoek)
 • voorkomen verschillende chronische ziekten, waaronder kanker
 • boost immuunsysteem

Deze beweringen klinken goed, maar het bewijs en onderzoek ter ondersteuning van deze beweringen ontbreekt. Meer onderzoek is nodig om deze claims te verifiëren.

Als je alkalisch water drinkt om specifiek deze gezondheidsclaims aan te pakken, neem dan contact met jouw behandelende arts op om andere maatregelen te bespreken die je zou kunnen nemen om deze problemen aan te pakken.

SAMENVATTING

Er zijn veel voorgestelde voordelen van het drinken van alkalisch water, maar de meeste, zo niet alle, worden niet door gedegen onderzoek ondersteund.

Hydrateert alkalisch water meer dan gewoon water?

Sommige voorstanders van verbeterd water, zoals alkalisch water, kunnen beweren je lichaam beter te hydrateren dan gewoon kraanwater. De meeste gezondheidsexperts zijn het er echter over eens dat deze claims niet op onderzoek zijn gebaseerd.

Wat nuttig kan zijn tijdens langere conditie oefeningen is om water te drinken dat wat koolhydraten en elektrolyten (natrium, kalium) bevat.

De elektrolyten kunnen wat is in zweet verloren, aanvullen en kunnen helpen het lichaam opnieuw te hydrateren.

Onderzoeksstudies zijn echter gemengd over wat de ideale verhouding van deze mineralen moet zijn om jouw lichaam te bevochtigen.

In een onderzoek uit 2016 werd het effect van alkalisch water op de hydratatie door inspanning veroorzaakte lichaamsuitdroging beoordeeld.

Ongeveer 100 onderzoeksdeelnemers trainden in een warme omgeving totdat hun lichaamsmassa met 2% was verminderd. Deze hoeveelheid wordt als een lichte uitdroging beschouwd.

Na het sporten kregen de deelnemers alkalisch, met elektrolyt toegediend water of gewoon kraanwater in hoeveelheden die nodig waren om het verloren lichaamsgewicht van 2% terug te krijgen. Ze werden gedurende 2 uur na gegeven vloeistoffen gevolgd.

Onderzoekers ontdekten dat er geen significant verschil was tussen de twee soorten water voor rehydratatie in drie van de vier markers.

Het alkalische water had een significant effect op het verlagen van de viscositeit van bloed vergeleken met de groep met gewoon water.

Deze studie suggereert dat alkalisch water gunstig kan zijn voor rehydratatie na uitdroging dat aan fysieke inspanning is gerelateerd.

Er is echter meer onderzoek nodig.

De kans is groot dat als je regelmatig water drinkt of dat een sportdrank jouw hydratatiebehoeften tijdens of na het sporten voldoende zal vervullen.

Als je echter denkt dat alkalisch water gunstig kan zijn voor langdurige conditie training, raadpleeg dan een sportdiëtist.

SAMENVATTING

Het drinken van alkalisch water in plaats van het kraanwater heeft geen merkbare voordeel voor het bevochtigen van het lichaam. Het kraanwater werkt net zo goed.

Alkalisch water en risico op kanker

Sommige websites beweren dat het drinken van alkalisch water het risico op kanker kan verlagen.

Telkens wanneer een supplement of voedingsmiddel beweert dat dit middel het risico op kanker kan verlagen, wees erg voorzichtig mee.

Deze beweringen worden meestal door een geldig onderzoek niet onderbouwd, en dat geldt ook voor het alkalisch water.

Een dieet rijk aan antioxidanten kan het kankerrisico helpen verlagen, maar zelfs dan is het risico op kanker niet gegarandeerd. Dat komt door zoveel factoren die het risico op kanker kunnen beïnvloeden.

Voorstanders van alkalisch water zeggen dat kankercellen groeien in een zure omgeving. Dat is de reden dat het drinken van alkalisch water kan helpen het lichaam minder zuur te maken.

Deze redenering wordt niet wetenschappelijk ondersteund omdat het drinken van alkalisch water de pH – waarde van het bloed niet verandert.

Het is wel waar dat gebieden rond kankercellen zuurder zijn dan andere delen van het lichaam, en onderzoekers werken eraan om te begrijpen waarom dit zo is.

Echte kankercellen kunnen in een alkalische pH omgeving niet overleven, maar gezonde lichaamscellen kunnen dat ook niet.

SAMENVATTING

Onderzoek tot op heden ondersteunt niet het idee dat het drinken van alkalisch water het risico op kanker kan helpen verlagen of  als een behandeling voor kanker kan worden gebruikt.

Alkalisch water en gezondheid van het hart

Uit een vooronderzoek in China bleek dat alkalisch geïoniseerd water de bloeddruk, bloedlipiden en bloedglucosewaarden aanzienlijk verlaagde na 3-6 maanden na consumptie.

Hoewel deze resultaten veelbelovend klinken, is meer onderzoek nodig om beweringen te staven dat alkalisch water helpt bij het verlagen van bloedlipiden en bloeddruk.

Het drinken van alkalisch water is geen vervanging voor het volgen van een ander gezond hartdieet en sportgewoonten.

SAMENVATTING

Voorlopig onderzoek heeft aangetoond dat alkalisch water voordelen kan hebben voor het verlagen van de bloeddruk en bloedlipiden, maar er zijn meer studies nodig om deze claims te valideren.

Gaat het drinken van alkalisch water je helpen af ​​te vallen?

Er zijn getuigenissen op internet die beweren dat alkalisch water kan helpen bij het afvallen. Deze claims worden echter niet door onderzoek ondersteund.

Alleen alkalisch water drinken zonder andere wijzigingen aan te brengen, leidt niet tot aanzienlijk gewichtsverlies.

SAMENVATTING

Het drinken van alkalisch water helpt niet bij het afvallen.

Alkalisch water en brandend maagzuur

Maagzuur is nodig om het spijsverteringsenzym pepsine te activeren. Pepsine is een enzym dat nodig is voor het afbreken van eiwitten in de maag.

Bij brandend maagzuur (zure reflux, refluxziekte) komt maagzuur uit de maag in de slokdarm en veroorzaakt pijn.

Chronische brandwonden kunnen schade aan de slokdarmregio veroorzaken en kunnen worden geactiveerd door het enzym pepsine.

Een studie uit 2012 bestudeerde het effect van alkalisch water (pH – waarde 8,8) op de activering van pepsine.

Onderzoekers ontdekten dat, in tegenstelling tot kraanwater, alkalisch water kan helpen bij het verlichten van hartverbranding omdat het de pepsine kan inactiveren.

Daarom degenen die last van brandend maagzuur hebben, kunnen van het drinken van alkalisch water enige baat hebben.

Neem echter eerst contact met jouw arts op voordat je alkalisch water inneemt voor het behandelen of voorkomen van hartbrand.

Hoewel deze studie veelbelovend is, het is meer onderzoek naar alkalisch water nodig en eventuele voordelen met  betrekking tot brandend maagzuur.

SAMENVATTING

Een onderzoek uit 2012 wees uit dat alkalisch water (pH 8,8) nuttig kan zijn voor het inactiveren van pepsine in de maag, wat zure reflux kan verminderen.

Alkalisch water – Bron van mineralen

Het alkalisch water is een bron van veel mineralen zoals  calcium, magnesium en kalium.

Alkalisch water uit een natuurlijke bron heeft de grootste hoeveelheid mineralen die erg goed zijn voor menselijke gezondheid.

Terwijl het water over rotsen stroomt, neemt het onderweg mineralen op.

Geïoniseerd, commercieel gemaakt alkalisch water kan ook mineralen bevatten, maar ze worden aan het water kunstmatig toegevoegd.

Echter is het drinken van alkalisch water geen vervanging voor mineraalrijk voedsel.

SAMENVATTING

Alkalisch water kan een bron van mineralen zijn en bijdragen aan het dieet, maar het is nog steeds een relatief kleine hoeveelheid mineralen dat het lichaam nodig heeft.

Zijn er risico’s met alkalisch water?

Hoewel de meeste voordelen van alkalisch water weinig wetenschappelijke waarde hebben, is het goede nieuws dat als dit water met mate wordt gedronken, voor de meeste mensen als veilig kan worden beschouwd.

Iets om in gedachten te houden is echter dat de kosten van alkalisch water veel hoger zijn dan als je gewoon kraanwater drinkt.

Als je extra geld aan alkalisch water uitgeeft, is misschien moeite waard om na te denken of het voordeel dat geld waard is.

Hoewel het drinken van alkalisch water over het algemeen als veilig wordt beschouwd, kunnen er toch enkele veiligheidsoverwegingen zijn, vooral als het teveel water wordt gedronken.

Te veel alkaline kan gevaarlijk zijn

Het consumeren van alkalisch water dat extreem basisch is, zoals bij een pH – waarde van meer dan 10, kan enkele schadelijke bijwerkingen veroorzaken. Meer is niet beter als het gaat om alkalisch water.

Hoewel de maagzuurgraad alkalisch water kan neutraliseren, kan het teveel drinken leiden tot een verlaging van de maagzuurgraad en huidirritaties.

Het verlagen van de maagzuurgraad kan de spijsvertering en absorptie van sommige voedingsstoffen verstoren.

Te veel alkaliteit kan ook tremoren en mentale verwarring veroorzaken.

Een casusrapport uit 2015 meldt over een Duitse stad die per ongeluk water had aangetast om het basisch te maken met een pH van 12.

Als gevolg hiervan hadden mensen klachten van huidirritaties en spijsverteringsongemakken.

SAMENVATTING

Het consumeren van te veel alkalisch water of te basisch water kan onaangename bijwerkingen veroorzaken.

Alkalisch water kan spijsverteringsproblemen veroorzaken

Alkaline in het spijsverteringskanaal kan problemen veroorzaken.

Hoewel alkalisch water gunstig kan zijn voor brandend maagzuur, kan het te veel nemen, vooral als je geen brandend maagzuur hebt, spijsverteringsproblemen veroorzaken.

Verminderde spijsvertering in de maag en mogelijk verminderde lediging van de galblaas zijn enkele van de spijsverteringsbijwerkingen die kunnen optreden door te veel alkalische inname.

SAMENVATTING

Het krijgen van teveel alkalisch water kan het spijsverteringskanaal verstoren.

Geneesmiddelinteracties met alkalisch water

Sommige websites beweren dat er mogelijk interacties zijn tussen bepaalde medicijnen en alkalisch water. Raadpleeg daarom jouw gezondheidsteam voordat je alkalisch water aan jouw dieet toevoegt als je medicijnen gebruikt.

Er is meer onderzoek nodig naar welke medicijnen alkalisch water kunnen beïnvloeden en welke doses alkalisch water kunnen worden verdragen met bepaalde medicijnen.

SAMENVATTING

Alkalisch water kan interfereren met sommige medicijnen.

Conclusie: is alkalisch water beter voor je dan gewoon water?

Komt alkalisch water overeen met de hype?

 • Voorstanders van alkalisch water zeggen dat het veel gezondheidsvoordelen heeft.
 • Deze voordelen worden echter door wetenschappelijke validiteit niet ondersteund.
 • De gezondheidsexperts zeggen dat je hiermee dient voorzichtig te zijn.
 • Alkaline water met mate drinken, is waarschijnlijk voor de meeste mensen veilig.
 • Als je het alkaline water echter drinkt omdat je denkt dat het enkele gezondheidsvoordelen kan opleveren, zoals het verlagen van jouw risico op ziekten of het vertragen van veroudering, kun je overwegen om het duurdere alkalische water te kopen.
 • Het drinken van alkalisch water heeft geen invloed op de pH – waarde van het bloed, in tegenstelling dat dit soms wordt beweert. Water bereikt eerst de maag waar de pH – waarde door het sterke zuurgehalte wordt geneutraliseerd.
 • Het bloed is fijn gereguleerd, omdat elke lichte afwijking in de pH – waarde van het bloed drastische gevolgen kan hebben.
 • Er zijn aanwijzingen dat alkalisch water een voordeel kan hebben voor de betere hydratatie van atleten die uitgedroogd zijn.
 • Bij het vergelijken van de hydraterende eigenschappen voor mensen gedurende het dagelijks leven of matige lichaamsbeweging, is het verschil in hydratatie tussen gewoon kraanwater en alkalisch water minimaal.
 • Alkaline kan een minimale hoeveelheid mineralen opleveren, vooral als het uit een minerale bron komt.
 • Uit een eerste studie bleek dat alkalisch water een voordeel kan bieden voor bloeddruk en bloedlipideniveaus.
 • Meer onderzoek is nodig om deze eerste bevindingen te bevestigen.
 • Bij het vergelijken van verschillende soorten water is het belangrijk te onthouden dat het drinken van voldoende water cruciaal is voor de algehele gezondheid.
 • Alkaline wateren kunnen klinken alsof ze veel gezondheidsvoordelen kunnen bieden, maar veel van deze claims worden niet ondersteund door degelijke wetenschap.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg Ons

burnbooster
BREINBOOST

BMI Calculator (vrouw)

Related Posts: