Prop in Het Oor – Zes Tips om Prop in Het Oor Zelf te Verwijderen

door | feb 5, 2018 | Gezondheid | 0 Reacties

Spread the love

Het oor uitspuiten van de prop in het oor kan noodzakelijk zijn als er een oorsmeerprop in de gehoorgang zit. Het uitspuiten van de prop in het oor moet je altijd door een verpleegkundige of de huisarts laten doen. In dit artikel laat ik je zien hoe je de prop in het oor zelf kan verwijderen.

Wat is de oorsmeer?

Oorsmeer is een substantie die zich van naturen voordoet in het binnenoor. Het beschermt de oren tegen bacteriën en andere deeltjes of organismen die dit gevoelige lichaamsdeel kunnen beschadigen. Daarnaast haalt oorsmeer de oren en oorbuisjes vochtig.

Soms kan het echter zijn dat er zich veel te veel oorsmeer in de oren ophoopt, wat voor sommige erg onaangenaam kan zijn en irritaties, duizeligheid, gehoorverlies en een gevoel dat er iets in de oren zit een jeuk kan veroorzaken.

Daarom is het belangrijk om je oren van tijd tot tijd schoon te maken om overtollig oorsmeer te verwijderen.

Wat zorgt ervoor dat oorsmeer zich ophoopt?

Voordat we het gaan hebben over de manieren waarop je zelf thuis oorsmeer kunt verwijderen, is het belangrijk om te weten wat er voor zorgt dat het oorsmeer überhaupt overtollig ophoopt.

Oorsmeer kan vervelend of irritant worden wanneer het een blokkade vormt in de oorbuisjes. Dit soort blokkades ontstaan meestal wanneer je regelmatig gebruik maakt van wattenstaafjes om je oren mee schoon te maken, waardoor je het oorsmeer eigenlijk alleen maar dieper de oorbuisjes induwt en het zich daar als maar blijft ophopen.

Ook mensen die regelmatig oordopjes dragen of een koptelefoon met oordopjes gebruiken, lopen meer risico om last te krijgen van een opeenhoping van oorsmeer.

Wat zijn de symptomen van teveel oorsmeer?

Wanneer er teveel oorsmeer opgehoopt is geraakt in je oor, dan zul je waarschijnlijk enkele van de volgende symptomen ervaren:

  • Jeuk in de oorbuisjes
  • Het gevoel alsof je oren verstopt zijn
  • Duizeligheid
  • Gering in de oren
  • Er komt viezigheid uit de oorbuisjes
  • Verminderd gehoor vermogen of
  • Pijn in de oren

Huismiddeltjes om oorsmeer te verwijderen

Om ervoor te zorgen dat je geen last krijgt van de bovengenoemde symptomen, is het belangrijk om je oren regelmatig schoon te maken en een deel van het oorsmeer te verwijderen, zodat het zich niet in te grote hoeveelheden op gaan hopen en blokkades gaan veroorzaken.

Wij raden aan om wattenstaafjes in het vervolg te vermijden en in plaats daarvan juist een van de onderstaande middeltjes eens te proberen.

prop in het oor1.      Zoutoplossing

Een zoutoplossing is een geweldige manier om oorsmeer te verwijderen. Het enige dat je hoeft te doen is een theelepel zout, ongeveer 7,5 gram zout oplossen in een half kopje water of als je makkelijker vind in 100 ml water.

Week vervolgens en watje in dit mengseltje en laat er een paar druppeltjes van in je oor vallen terwijl je hoofd gebogen houdt naar een kant. Hou je hoofd een paar minuten gebogen zodat de zoutoplossing in het oorbuisje kan glijden en het oorsmeer zachter kan maken.

Buig je hoofd vervolgens naar de andere kant en houdt een zakdoekje onder je oor om het vocht dat eruit lekt mee op te vangen.

drop in het oor zelf verwijderen2.      Paraffine olie

Een van de veiligste en meest effectieve middeltjes om je oren mee schoon te maken is paraffineolie. Je kunt deze olie gewoon bij de meeste apotheken te vinden. Het enige dat je hoeft te doen is een paar druppels van deze olie op een lepel te doen, vervolgens te verwarmen boven en kaars. Daarna laat je er een paar druppels van in een van je oren vallen en blijf je gewoon een paar minuutjes stil liggen. Gebruik daarna warm water om de rest is oorsmeer te verwijderen. Doe dit drie dagen achterin volgend om de ophoping volledig op te lossen.

 

drop in het oor, oorsmeer3.      Waterstofperoxide

Meng gelijke delen waterstofperoxide en water met elkaar. Zorg ervoor dat je waterstofperoxide van drie percent gebruikt. Doe een paar druppels van dit mengseltje in je oor en schud je hoofd zachtjes heen en weer zodat het mengsel het oorbuisje kan bereiken. Laat de druppels een paar minuten in je oor zitten en buig je hoofd dan opzij om het vocht eruit te laten lekken.

 

4.      Glycerine

Glycerine is een natuurlijk product dat kan helpen om oorsmeer zachter te maken waardoor je het makkelijker kunt verwijderen. Dit middel is doorgaans verkrijgbaar bij de apotheek. Laat in elk oor 4 druppeltjes van een en doe dit het liefst de drie keer per dag.

5.      Witte wijnazijn en ontsmettingsalcohol

Meng in een kleine kom gelijke delen witte wijnazijn en ontsmettingsalcohol door elkaar. Doe op een watje in dit mengsel en knijp er vervolgens boven elk oor een paar druppeltjes uit.

6.      Olijfolie

Ook olijfolie is een geweldig middel om oorsmeer mee zachter te maken om het beter te kunnen verwijderen. Doe voordat je gaat slapen en 2 a 3 druppeltjes in het aangedane oor en probeert vervolgens gedurende de nacht op je andere zij en slapen. Doe dit drie tot vier nachten achtereenvolgend.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg Ons

burnbooster
BREINBOOST

BMI Calculator (vrouw)

Related Posts: