Trage Schildklier en Afvallen – Hoe Eten & Afvallen Met Een Trage Schildklier?

door | feb 20, 2022 | Gezondheid | 0 Reacties

Een trage schildklier en afvallen hebben heel veel met elkaar te maken. De endocriene klieren spelen een grote rol in ons lichaam. Om goed te kunnen functioneren, moet het endocriene systeem in harmonie werken, omdat elk hormoon beïnvloedt een ander, enzovoort. Simpel gezegd, als een deel van het systeem faalt, heeft dit vrijwel zeker gevolgen voor een ander deel van dat systeem.

De schildklier speelt een grote rol in onze stofwisseling.

Naast insuline en cortisol zijn schildklierhormonen de sleutel tot stofwisselingsprocessen, en in ons land is een vertraagde schildklierfunctie een veel voorkomend verschijnsel.

Dienovereenkomstig is er veel verkeerde informatie op het internet te vinden die mensen alleen maar in verwarring brengt.

Om die reden heb ik besloten om vandaag in detail alles wat ik weet en wat ik in literatuur kon vinden, met jou te delen over de trage schildklier en afvallen, functioneren van de schildklier en aandoeningen die bij schildklier kunnen ontstaan.

Wat is een schildklier

De schildklier is een belangrijke klier met interne afscheiding waarvan de belangrijkste rol de productie en afscheiding van schildklierhormonen is – T4 en T3. Schildklierhormonen zijn uiterst belangrijk en spelen een sleutelrol bij het reguleren van het metabolisme van alle organen en systemen in het lichaam – cardiovasculaire, musculoskeletale, reproductieve, spijsverterings-, neurologische, en zo voorts…

Waarom de schildklierfunctie wordt vertraagd?

Waarom komen schildklierproblemen voor? Voorheen was de belangrijkste oorzaak van problemen onvoldoende jodiuminname, wat, afhankelijk van de mate van tekort, resulteerde in een reeks aandoeningen, van hypothyreoïdie en struma (die soms extreem groot kan zijn) tot myxoedeem (wat kan leiden tot coma en overlijden) en cretinisme.

Tegenwoordig is de situatie echter anders, dit probleem wordt opgelost door in de zout jodium toe te voegen, dus de oorzaak van de meeste schildklieraandoeningen is een vorm van auto-immuunziekte van dit orgaan.

Omdat de medische wetenschap de oorzaken van auto-immuunziekten nog niet significant heeft kunnen verklaren, is de oorzaak van schildklieraandoeningen grotendeels onbekend. Het is mogelijk dat stress een van de triggers is, maar er is nog steeds geen bewijs om dat te ondersteunen.

Wat is hypothyreoïdie?

Wanneer de schildklier onvoldoende hormonen produceert, spreken we van hypothyreoïdie of verminderde functie.

De meest voorkomende vorm in ons land en in de wereld is de thyroïditis van Hashimoto.

Enkele van de symptomen zijn haaruitval, koude rillingen, vermoeidheid, slecht geheugen, dik worden…

Aangezien het eerste teken van hypothyreoïdie een verlaagd niveau van T4-hormoon is, houdt de therapie in dat dit wordt gecompenseerd.

Het is heel belangrijk om te weten… VOEDSEL OP ZICH KAN HYPOTHYROIDISME NIET GENEZEN.

In dit geval is het dieet slechts een aanvulling, er zijn medicijnen voor nodig, dat wil zeggen de inname van hormonen die niet van nature worden geproduceerd.

Negatieve impact van roken

We geven vaak onze gewoonten de schuld van de ontwikkeling van een ziekte. Maar met de schildklier, behalve roken, is er nog steeds geen solide bewijs van hoe en in welke mate levensgewoonten het begin van de ziekte beïnvloeden.

Van sigaretten is bekend dat ze het risico op auto-immuunziekte van de schildklier verhogen en de kans op genezing verkleinen. Dit effect is het meest uitgesproken bij hyperthyreoïdie.

Wat betreft andere levensgewoonten, ondanks het huidige gebrek aan bewijs, kan een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging op geen enkele manier kwaad.

schildklier en afvallen

Symptomen van schildklierziekte

Wanneer het werk van de schildklier wordt verstoord, veranderen de niveaus van de hormonen en reguleren ze het metabolisme. Daarom is elk symptoom van het versnellen of vertragen van het metabolisme tegelijkertijd een indicator van een storing van deze klier.

En de symptomen zijn:

 • Vermoeidheid,
 • Malaise,
 • Slaperigheid,
 • Langzame en onregelmatige cycli die het moeilijk kunnen maken om zwanger te worden,
 • Trage spijsvertering,
 • Versnelde hartslag,
 • Slapeloosheid,
 • Snel en aanzienlijk gewichtsverlies,
 • Verkorte en pijnlijke menstruatie

Het diagnosticeren van een schildklierdisfunctie is heel eenvoudig: het is voldoende om de serumspiegel van TSH te bepalen en, indien nodig, de schildklierhormonen (F) T3 en (F) T4 te bepalen. Als het TSH-niveau normaal is, is de schildklierfunctie bijna altijd goed.

Jodiumtekort en schildklierfunctie

Jodium is nodig voor de schildklier om hormonen te produceren. In de praktijk kan een jodiumtekort ervoor zorgen dat de schildklier vertraagt. In ontwikkelde landen is jodiumtekort echter zeer zelden de oorzaak van hypothyreoïdie, omdat de voedselkeuze groot is.

Natuurlijk kan het nuttig zijn om voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan jodium, om er zeker van te zijn dat je dat deel goed doet.

Jodium komt voor in:

 • Peulvruchten,
 • Aardappelen,
 • Eieren,
 • Koemelk,
 • Gejodeerd zout…

Als je Hashimoto’s heeft, raadpleeg dan uw endocrinoloog voordat je jodium verhoogt, omdat het jodium in sommige gevallen de schildklier negatief kan beïnvloeden.

Zwangere vrouwen en jodium

Als je zwanger bent, neemt de behoefte aan jodium toe met meer dan 60% omdat de foetus jodium nodig heeft om zich goed te ontwikkelen.

Selenium: essentieel voor gezonde schildklierfunctie

Studies hebben aangetoond dat seleniumsupplementen bijwerkingen kunnen hebben op de schildklier. Enkele van de andere gevolgen kunnen spijsverteringsproblemen, haaruitval, vermoeidheid, prikkelbaarheid zijn…

Als je een lager jodiumgehalte heeft en selenium toevoegt, kunt je uw hypothyreoïdie zelfs verergeren.

Vanwege al het bovenstaande is de algemene aanbeveling om selenium in te nemen via voedingsmiddelen die het bevatten, in plaats van via supplementen.

Noten, champignons, vlees, vis zijn rijk aan selenium…

Kruisbloemige groenten en schildklier

In een onderzoek bij ratten bleek rauwe kool problematisch. Maar er moet rekening mee worden gehouden dat maar liefst 30% van hun dieet kool was, wat een belangrijke rol speelt in dit verhaal.

Kruisbloemige groenten (broccoli, bloemkool, kool…) dienen slechts in twee gevallen vermeden te worden:

 1. Als je weinig jodium in jouw lichaam heeft
 2. Als je er enorme hoeveelheden van zou eten

Omdat de genoemde groenten erg rijk zijn aan belangrijke micronutriënten, is het niet aan te raden om ze uit het dieet te weren. Koken vermindert het potentiële negatieve effect en als je het niet in grote hoeveelheden neemt, heeft het geen negatief effect op uw schildklier.

Schildklier en gluten

Gluten is een eiwit dat in de meeste granen voorkomt en slechts 6% van de mensen verdraagt ​​het niet.

Talrijke studies hebben een verband aangetoond tussen coeliakie (glutenallergie) en schildklieraandoeningen. In hen “valt” het immuunsysteem ten onrechte de schildklier aan en 16% van de coeliakiepatiënten heeft antilichamen tegen de ziekte van Hashimoto.

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat door al het bovenstaande de inname van gluten de schildklier nadelig beïnvloedt, terwijl andere hebben aangetoond dat het geen effect heeft. Wat is de waarheid?

De wetenschap kan het nog steeds niet met zekerheid zeggen.

Het zou nuttig zijn om te testen op coeliakie, als je hypothyreoïdie heeft.

Als je het gevoel hebt dat gluten je op geen enkele manier hindert, dan is het niet nodig om het uit je dieet te schrappen.

Dieet voor een trage schildklier en afvallen

Moeten mensen met een trage schildklier een ander dieet volgen om af te vallen?

Niet echt.

Het enige belangrijke verschil is dat je hypothyreoïdie met medicijnen moet behandelen om uw gewichtsverlies goed te laten verlopen. Bij vertaling moeten hormonen eerst worden gereguleerd.

Dan val je net als ieder ander af (uiteraard met individuele verschillen, maar los van hypothyreoïdie).

Eet meer volle granen, verhoog de eiwitinname, verminder junk en snoep. Veel lichamelijke activiteit helpt enorm.

Algemene Voedingsaanbevelingen

JA:

 1. voedingsmiddelen die rijk zijn aan jodium
 2. groenten
 3. voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten (vooral vanwege het verzadigingsgevoel)

NEE:

 1. jodiumsupplementen
 2. seleniumsupplementen
 3. gluten als je coeliakie hebt
 4. Cafeïne boven 300 mg omdat grote hoeveelheden cafeïne de schildklierfunctie nadelig kunnen beïnvloeden

Oefeningen en Schildklier

Lichaamsbeweging is een integraal onderdeel van een gezonde levensstijl bij mensen die volledig gezond zijn, en hetzelfde geldt voor mensen met een trage schildklierfunctie.

Dit betekent zeker niet dat je hard moet sporten, zeker niet als je in de fase zit dat je de symptomen van hypothyreoïdie voelt (vermoeidheid, slaperigheid etc.).

Pas de training aan op je huidige conditie en je mogelijkheden.

Behandeling van zieke klieren

Hypothyreoïdie, d.w.z. verminderde schildklierfunctie, is de meest voorkomende ziekte en wordt behandeld met levothyroxine-substitutietherapie (T4 in tabletten), en hyperthyreoïdie, dwz meer werk, met blokkers van enzymen die betrokken zijn bij de productie van schildklierhormonen, de zogenaamde. Thyrostaticamethimazol (MMI) en propylthiouracil (PTU).

Levothyroxinetherapie is uiterst effectief en leidt in het geval van een goed gedefinieerde en nauwkeurig bepaalde dosis tot volledige normalisatie van de schildklierhormoonspiegels. Een persoon onder een dergelijke therapie is in wezen gezond, ongeacht de “zieke” schildklier.

Met thyrostatica is de situatie iets gecompliceerder, het zijn uitstekende medicijnen die het versnelde werk van de schildklier zeer effectief normaliseren, maar frequente controle en dosering van het medicijn zijn noodzakelijk en, misschien nog belangrijker, er zijn bepaalde bijwerkingen.

In hoge doses kunnen deze geneesmiddelen een allergische reactie veroorzaken in de vorm van uitslag (voornamelijk MMI), een hepatotoxisch effect hebben, mogen niet tijdens de zwangerschap worden gebruikt en kunnen in zeer zeldzame gevallen het beenmerg onderdrukken en leiden tot agranulocytose.

In de meeste gevallen wordt hyperthyreoïdie echter met behulp van MMI, een veel effectiever medicijn, snel in een wat rustigere fase gebracht en is de ziekte relatief gemakkelijk onder controle te krijgen met de lage doses van het medicijn.

Schildklierknobbeltjes

Dankzij moderne diagnostische methoden worden steeds vaker schildklierknobbeltjes gedetecteerd. Volgens studies heeft bijna elke andere vrouw een of meer kleinere of grotere knobbeltjes die meestal goedaardig zijn.

Bij knobbeltjes is het eigenlijk belangrijk om erachter te komen welke kwaadaardig zijn en welke een chirurgische behandeling vereisen. Het is verplicht om een ​​medisch onderzoek te ondergaan als een van de symptomen van een schildklierdisfunctie optreedt.

Als het om schildklieroperaties gaat, zijn ze absoluut aangewezen bij cytologisch vermoede schildklierkanker, bij een groot, meestal nodulair struma en bij moeilijk te beheersen hyperthyreoïdie.

Chirurgische methoden voor de behandeling van nodulair struma en schildklierkanker zijn aanzienlijk effectiever en hebben minder complicaties dan alles wat vandaag nog in de klinische praktijk wordt geprobeerd.

trage schildklier afvallen

Gevolgen van onbehandelde schildklieraandoeningen

Als een schildklieraandoening niet wordt herkend of behandeld, kunnen de gevolgen mild zijn en alleen op het niveau van symptomen zoals vermoeidheid, malaise, gewichtstoename, maar ook ernstiger – moeilijke conceptie, verhoogd risico op ongewenste afloop van de zwangerschap, val van de concentratie en cognitieve vaardigheden.

Bij hyperthyreoïdie is het risico op hartfalen verhoogd bij ouderen en mensen met een cardiopathie. De meeste symptomen en aandoeningen met een verhoogd risico kunnen echter worden genormaliseerd met de juiste therapie.

  Hoe je jezelf best kunt helpen?

Allereerst moet men een gezonder leven leiden, niet alleen vanwege de schildklier, maar ook vanwege de algehele gezondheid. Afgezien van stoppen met roken, is de enige echte aanbeveling voor de gezondheid van de schildklier het vermijden van preparaten met een hoog jodiumgehalte.

Het nemen van preparaten die grote hoeveelheden jodium bevatten, b.v. De oplossing van Lugol leidt tot overmatige inname van jodium, dat in deze situatie giftig wordt voor de schildklier en ook kan leiden tot ontsteking en disfunctie.

Conclusie

Hypothyreoïdie kan een zeer ernstige aandoening zijn als deze niet adequaat wordt behandeld. Maar aan de andere kant, als je therapie volgt, goed eet, regelmatig traint en regelmatig slaapt, kun je een heel normaal leven leiden, net als iedereen die geen hypothyreoïdie heeft.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg Ons

burnbooster
BREINBOOST

Related Posts: