Wat is een Pescotariër & 4 Redenen Waarom Je Ook Een Moet Worden

door | jul 11, 2020 | Dieet | 0 Reacties

Spread the love

Van de termen als een vegetariër of een veganist hebben de meeste mensen wel gehoord, maar wat is eigenlijk een pescotariër? Er komt vaak voor dat wel eens aan iemand die een vegetarisch dieet volgt, wordt gevraagd of hij/zij dan wel vis eet.

In de eerste instantie zou je denken dat dit eigenlijk een hele rare vraag is, wanneer je het verschil tussen vegetarisme en pescotarisme niet kent.

Heb jij ook nog nooit van deze term gehoord en ben je benieuwd wat het dieet van een pescotariër inhoudt?

Dit artikel legt meer uit over de voor- en nadelen van een pescotariër dieet, inclusief precies wat een pescotariër wel en wat niet eet.

Wat is een pescotariër?

Een pescotariër is iemand die vis en zeevruchten toevoegt aan een vegetarisch dieet.

Een pescotariër is simpelweg iemand die geen vlees eet, maar wel vis.

De term pescotariër werd begin jaren negentig bedacht en is een combinatie van het Italiaanse woord voor vis, “pesce”, en het woord “vegetarisch”. Soms wordt het “pescotariër ” genoemd, maar dit betekent hetzelfde.

In de wetenschappelijke literatuur wordt dit dieet vaak beschreven als ‘pesco-vegetarisch’ en wordt het opgesloten in het spectrum van vegetarisme (1).

Volgens die definitie is een pescotariër iemand die ervoor kiest om een ​​vegetarisch dieet te volgen, maar ook vis en andere zeevruchten eet.

Het is een grotendeels plantaardig dieet van volle granen, noten, peulvruchten, producten en gezonde vetten, waarbij zeevruchten een sleutelrol spelen als de belangrijkste eiwitbron.

Veel pescotariërs eten ook zuivel en eieren.

Natuurlijk, net zoals vegetarische diëten sterk kunnen variëren, kunnen ook pescotariër diëten. Het is mogelijk om een ​​vleesvrij dieet te eten dat vol zit met verwerkt zetmeel, junkfood en vissticks, in plaats van gezonder op basis van heel voedsel.

SAMENVATTING:

Een pescotariër is iemand die een overwegend vegetarisch dieet volgt, maar ook vis en zeevruchten eet.

pescotarier recepten

Waarom kiezen mensen voor een pescotariër dieet?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om een ​​pescotariër dieet te volgen. Hier volgen enkele van de belangrijkste. Er zijn veel redenen waarom mensen ervoor kiezen af ​​te zien van vlees en gevogelte, maar toch vis eten.

Sommige mensen kiezen ervoor om vis aan een vegetarisch dieet toe te voegen, zodat ze de gezondheidsvoordelen van een plantaardig dieet plus hart-gezonde vissen kunnen krijgen.

Anderen proberen misschien de milieu-impact van hun dieet te beteugelen. Voor sommigen is het misschien gewoon een kwestie van smaak.

1.      Gezondheidsvoordelen

Plantaardige diëten hebben veel bewezen voordelen, waaronder een lager risico op obesitas en chronische ziekten zoals hartaandoeningen en diabetes (2, 3, 4,)

Volgens een onderzoek kun je ook veel van die beschermende voordelen krijgen van een pescotariër dieet.

Een studie toonde aan dat vrouwen die pescotariërs waren, 2,5 pond minder (1,1 kg) per jaar kregen dan vrouwen die vlees aten (4).

En mensen die hun dieet in een meer op planten gebaseerde richting hebben veranderd, hebben het minste gewicht gekregen, wat aantoont dat het verminderen van de consumptie van dieren goed voor je kan zijn, ongeacht je huidige eetpatroon.

Een andere studie concludeerde dat pescotariërs een lager risico hadden om diabetes te ontwikkelen met 4,8%, vergeleken met alleseters met 7,6% (2).

Bovendien werd in een groot onderzoek gekeken naar mensen die zelden vlees aten of pescotariërs waren. Ze hadden een 22% lager risico om te overlijden aan hartaandoeningen in vergelijking met reguliere vleeseters (3).

2.      Milieuoverwegingen

Het fokken van vee brengt hoge milieukosten met zich mee.

Volgens de Verenigde Naties draagt ​​het fokken van vee bij tot 15% van alle door de mens veroorzaakte kooldioxide-emissies (5).

Daarentegen heeft het produceren van vis en zeevruchten een lagere ecologische voetafdruk dan het produceren van elk type dierlijk vlees of kaas (6).

Een studie uit 2014 berekende dat diëten van viseters 46% minder broeikasgasemissies veroorzaakten dan diëten van mensen die minstens een portie vlees per dag aten (7).

3.      Ethische redenen

Ethiek kan een belangrijke reden zijn waarom mensen ervoor kiezen om vegetarisch te gaan. Het kan ook een belangrijke reden zijn voor pescotariërs.

Enkele van de ethische redenen waarom mensen ervoor kiezen om geen vlees te eten, zijn onder meer (8, 9):

 • Tegen slachten: ze willen geen dieren doden voor voedsel.
 • Onmenselijke fabriekspraktijken: ze weigeren fabrieksboerderijen te steunen die onder onmenselijke omstandigheden vee houden.
 • Slechte arbeidsomstandigheden: ze weigeren fabrieksboerderijen te ondersteunen die slechte omstandigheden hebben voor hun werknemers.
 • Humanitaire redenen: Ze beschouwen het produceren van graan voor veevoer als een onrechtmatig gebruik van land en hulpbronnen als er zoveel honger is in de wereld.

Door landdieren uit uw dieet te verwijderen, worden enkele van deze ethische bezwaren aangepakt. Dat gezegd hebbende, kunnen aquacultuur en overbevissing ook problematisch zijn.

SAMENVATTING:

Er zijn verschillende redenen waarom mensen voor een pescotariër dieet kiezen, inclusief zorgen over gezondheid, ethiek en het milieu.

pescotarier dieet

Wat eten pescotariërs?

Een typisch pescotariër dieet is voornamelijk vegetarisch met toevoeging van zeevruchten.

Pescotariërs eten

 • Volle granen en graanproducten
 • Peulvruchten en hun producten, waaronder bonen, linzen, tofu en humus
 • Noten en notenpasta, pinda’s en zaden
 • Zaden, waaronder hennep, chia en lijnzaad
 • Zuivel, inclusief yoghurt, melk en kaas
 • Fruit
 • Groenten
 • Vis en schaaldieren
 • Eieren

Pescotariërs eten niet

 • Rundvlees
 • Varkensvlees
 • Lam
 • Kalkoen
 • Wild spel

SAMENVATTING:

Een gezond pescotariër dieet bestaat grotendeels uit minimaal verwerkt plantaardig voedsel, plus zeevruchten en mogelijk zuivel en eieren.

vis vegetarierVoordelen van het toevoegen van vis aan een vegetarisch dieet

Het toevoegen van vis aan een vegetarisch dieet heeft veel gezondheidsvoordelen.

Veel mensen zijn bezorgd dat het volledig uitsluiten van dierlijke producten of het vermijden van dierlijk vlees zou kunnen leiden tot een lage inname van bepaalde belangrijke voedingsstoffen (10,).

Met name vitamines B12, zink, calcium en eiwitten kunnen wat moeilijker zijn om op een veganistisch dieet te krijgen (11).

Het toevoegen van zeevruchten, waaronder vis, schaaldieren en weekdieren, aan een vegetarisch dieet kan heilzame voedingsstoffen en variatie bieden.

Neem meer omega-3 vetzuren in

Vis is de beste manier om omega-3-vetzuren te krijgen (12).

Sommige plantaardige voedingsmiddelen, waaronder walnoten en lijnzaad, bevatten alfa-linoleenzuur (ALA), een soort omega-3-vet. Dit type ALA wordt echter niet gemakkelijk omgezet in eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) in het lichaam (13).

DHA en EPA hebben extra gezondheidsvoordelen, niet alleen het hart, maar ook de hersenfunctie en stemming (14).

Vette vis, zoals zalm en sardines, bevat daarentegen EPA en DHA.

Verhoog je eiwitinname

Mensen hebben dagelijks slechts ongeveer 0,8 gram eiwit per 1 kg lichaamsgewicht nodig om gezond te blijven. Dat is ongeveer 54 gram voor een persoon van 68 kg.

Veel mensen eten echter liever meer eiwitten dan dat.

Een eiwitrijk dieet kan moeilijk te bereiken zijn met alleen plantaardige eiwitten, vooral als je geen extra koolhydraten of vet met je eiwitten wilt.

Vis en andere zeevruchten bieden een uitstekende bron van magere eiwitten.

Zeevruchten zitten boordevol andere voedingsstoffen

Naast omega-3 vetzuren en eiwitten is zeevruchten rijk aan verschillende andere voedingsstoffen.

Zo bevatten oesters extreem veel vitamine B12, zink en selenium. Slechts één oester levert 133% van de ADH voor vitamine B12 en 55% van de ADH voor zink en selenium (15).

Mosselen zijn ook superrijk aan vitamine B12 en selenium, evenals mangaan en de rest van de B-vitamines (16).

Witvisvariëteiten zoals kabeljauw en bot leveren niet veel omega-3-vetten, maar ze zijn een bron van extreem magere eiwitten.

Slechts 3 gram kabeljauw levert bijvoorbeeld 19 gram eiwit en minder dan een gram vet. Kabeljauw is ook een uitstekende bron van selenium en een goede bron van fosfor, niacine en vitamine B6 en B12 (17).

Je hebt extra opties

Vegetariër zijn kan soms beperkend zijn.

Uit eten gaan in restaurants geeft je vaak een niet-zo-gezonde keuze, met gerechten als goedkope pasta als de belangrijkste “vegetarische” optie.

Als gezondheid je voedingskeuzes op zijn minst gedeeltelijk motiveert, dan zal pescotariër worden je meer opties geven.

En vis is over het algemeen een goede, vooral als je hem gebakken, gegrild of gebakken krijgt, in tegenstelling tot gefrituurd (18).

SAMENVATTING:

Het toevoegen van zeevruchten aan een vegetarisch dieet geeft je meer opties en is een goede manier om eiwitten, omega-3 vetzuren en andere voedingsstoffen binnen te krijgen.

Nadelen van het pescotariër dieet

Er zijn niet veel nadelen voor de gezondheid van dit dieet.

Dat gezegd hebbende, zijn sommige mensen mogelijk kwetsbaarder voor hoge hoeveelheden vis.

Vis, vooral grotere soorten, kunnen kwik en andere gifstoffen bevatten. Om deze reden adviseer ik dat jonge kinderen en vrouwen in de vruchtbare leeftijd, vooral zwangere en vrouwen die borstvoeding geven, de tegelvis, zwaardvis, haai en koningsmakreel te vermijden.

Deze mensen zouden ook witte tonijn en geelvintonijn moeten beperken tot één portie ter grootte van een palm of minder per week. Lichte tonijn bevat minder kwik en het is prima om 2-3 porties per week te eten.

SAMENVATTING:

Het eten van een pescotariër dieet kan enkele nadelen hebben. Het kan zo zijn dat je te veel koolhydraten gaat eten en sommige vissen bevatten te veel kwik.

Het komt op en neer dat

Een pescotariër dieet kan behoorlijk gezond zijn.

Tevens kun je hiermee enkele van de ethische en milieukwesties vermijden die verband houden met diëten met vlees.

Bovendien zorgt deze manier van eten voor meer flexibiliteit en wat extra voeding in vergelijking met een standaard vegetarisch dieet.

Over het algemeen is het eten van een plantaardig dieet met wat zeevruchten een gezonde keuze.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg Ons

burnbooster
BREINBOOST

BMI Calculator (vrouw)

Related Posts: