Likdoorn – Wat is Een Likdoorn en Hoe te Behandelen

door | jun 4, 2017 | Gezondheid | 0 Reacties

Wat is een likdoorn?

Een zeer pijnlijke eeltplek die meestal zich aan de voet bevindt wordt likdoorn benoemd. Het is een verharde, naar binnen gegroeide eeltkern in de vorm van een puntzakje. De likdoorn is ook onder de naam eksteroog bekend. De likdoorn komt best vaak voor en vrouwen hebben meestal meer last daarvan dan mannen. Vrouwen dragen vaker te nauwe schoenen waardoor zij meer van deze “aandoening” last hebben.

Hoe ziet een likdoorn eruit

Een eksteroog zit wigvormig uit. Je kunt duidelijk de grens tussen eksteroog en normale huid zien. De likdoorn is niet zo groot, enkele millimeters, maar kan heel pijnlijk zijn. Die ontstaat meestal op de volgende plaatsen:

 • Boven op de tenen
 • Onder de voetzool
 • Tussen de tenen ( meestal tussen de kleine en de teen ernaast)

Meestal voelen likdoorns hard aan, maar er bestaan ook de zachte likdoorns. Een likdoorn van een voetzoolwrat of van eeltvorming is vaak moeilijk te onderscheiden.  In het midden van een likdoorn is vaak een makkelijk weg te krabben weefsel die erg pijnlijk kan zijn terwijl bij de voetzoolwratten zijn kleine zwarte puntjes aanwezig, puntbloedinkjes, die kenmerkend zijn voor een wrat.

Hoe ontstaat een likdoorn?

Als een kleine plek op de voet onderhevig wordt door overmatige druk of wrijving, ontstaat op die plek een extra hoeveelheid eelt. Door te dragen van te nauwe schoenen die drukken op die plek dit eelt zich niet aan de buitenkant kan ontwikkelen, en wordt in de huid geduwd. Deze eeltpit drukt op andere delen van de voet, bij voorbeeld op het bot, waardoor wordt pijnlijk. Een likdoorn kan onder andere ontstaan door:

 • verkeerde schoenen (te nauw, te spits of te hoge hakken)
 • ouder worden (dunnere huid, veranderingen in gewrichten, suikerziekte)
 • herhaaldelijke belastende bewegingen (karate, hardlopen, gereedschap)
 • standsafwijkingen van de voet
 • onvoldoende verzorging

Behandeling

De oorzaak van de likdoorn bepaalt hoe jij deze “aandoening” moet behandelen. Als je likdoorn hebt die door te krappe schoenen werd veroorzaakt, dan is de behandeling heel simpel, draag de schoenen die meer ruimte geven.

Je kunt ook speciale of andere hulpmiddelen te gebruiken om last van de likdoorn te verzachten of deze te verwijderen. Hier kun je verschillende spullen vinden die jij kunnen helpen om pijn te verzachten.

Hieronder zijn nog enkele producten die enorm helpen bij zere voeten.

likdoorn voetbadGehwol Voetbad is een verfrissend en vitaliserend voetbad dat helpt ter ondersteuning bij pijnlijke, branderige en transpirerende voeten. De natuurlijke etherische oliën van lavendel, rozemarijn en tijm bevorderen de doorbloeding. De voeten blijven langere tijd warm en worden gestimuleerd. Dit licht alkalisch badzout met huidvetherstellende componenten reinigt tot diep in de poriën en maakt de huid weer soepel. Verweekt eelt, likdoorns en knobbels. Regelmatige voetbaden deodoriseren langdurig.

 

likdoorn ollieDe bestanddelen van Leucona Olie verzachten de verharde huid en maken de hoornachtige delen week. Zo blijft uw huid op plekken die blootstaan aan wrijving en druk, soepel en elastisch.

Hoe te gebruiken?
Meerdere keren per dag de de plek bestrijken met Leucona eelt olie. Men kan de plek afdekken met een pleister. Vermijd contact met de gezonde huid. De plek wordt geleidelijk aan minder, doordat de hoornlaag van de huid afneemt.

 

likdoorn voetrollerJe kunt een elektrische voetroller gebruiken die zorgt voor zijdezachte voeten. Bij regelmatig gebruik krijg je:

 • Zijdezachte en gladde voeten
 • Een professionele pedicure bij u thuis
 • Verwijdert harde huid, eelt en likdoorns
 • 2 opzetstukken: 1 roller met fijne korrel en 1 roller met grove korrel
 • Waterbestendig

Na de behandeling

Als je niets doet en de druk op de huid blijft bestaan, gaat de likdoorn snel op dezelfde plaats terugkomen. Je dient de oorzaak van de druk achterhalen en aanpakken.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg Ons

burnbooster
BREINBOOST

Related Posts: