5 Redenen Waarom Je Glucomannan Ook Moet Gebruiken om Af te Vallen

door | jun 30, 2020 | Dieet | 0 Reacties

Spread the love

In de Aziatische keuken wordt glucomannan veel gebruikt. Glucomannan is eigenlijk een voedingsvezel die uit de Konjac plant wordt gewonnen. Deze plant komt heel vaak in Oost-Azië voor.

Als voedingssupplement is glucomannan laatste jaren in de Westerse wereld erg populair geworden. Ook in Nederland wordt glucomannan steeds vaker gebruikt vanwege de positieve effecten op cholesterol- en gewichtsbeheersing. Meestaal wordt glucomannan in de vorm van de capsules gebruikt, maar je kunt Konjac ook op diverse manieren gebruiken.

glucomannan kopenVolgens de beroemde Dr. Oz is dit supplement “een van de beste manieren om je honger onder controle te houden”, “de beste eetlustremmer” en “de vermagering spons van de natuur”.

Om erachter te komen of glucomannan de hype waarmaakt, hebben we het zogenaamde wondersupplement nader bekeken. Dit is wat je moet weten over de voordelen van glucomannan, glucomannan poeder en glucomannan capsules.

Vanwege erg grote aanbod van de verschillende voedingssupplementen die op de markt zijn te vinden, wordt het steeds moeilijker om achter te komen welke supplementen écht werken. Een hoop van de voedingssupplementen is niets anders dan een flinke aanslag op je portemonnee. Geldt dat ook voor glucomannan? Wij gaan deze vraag verder in deze tekst beantwoorden.

Ook geven we in dit artikel antwoorden op de volgende vragen:

 • Wat zijn de eigenschappen van glucomannan?
 • Kan glucomannan werkelijk bijdragen aan gewichtsverlies?
 • Is glucomannan echt zo effectief bij het afslanken?
 • Heeft glucomannan bijwerkingen en als dat wel zo is, welke dan?
 • Waar is het beste om glucomannan capsules te kopen en waar moet je opletten als je die koopt?
 • En veel meer…

Wat is glucomannan en konjac plant?

Zoals we in het begin van dit artikel hadden gezegd, de glucomannan is een voedingsvezel afkomstig van de konjac plant. Deze vezels zijn wateroplosbaar.

De konjac plant groeit in de warme gebieden in Oost-Azië en deze plant wordt ook konniyaku aardappel, olifant yam of konjaku genoemd.

Als de konjac plant wordt op 40% van zijn gewicht gedroogd, wordt dit product glucomannan benoemd. In de Aziatische keuken wordt glucomannan als verdikkingsmiddel gebruikt.

In de Japanse keuken wordt konjac gebruikt in gerechten zoals oden. Die is grijs gevlekt van kleur en lijmig van structuur. Het is zo bekend in Japan dat het zelfs zijn eigen bijnaam heeft – “de bezem van de darmen” – wat je een redelijk goed idee geeft van hoe het werkt.

Met slechts een paar calorieën creëert glucomannan een gevoel van volheid door water te absorberen en uit te zetten om in een ​​dikke vezel massa in je maag te vormen.

Voor de westerlingen is glucomannan een beetje vreemd van smaak. Die doet qua smaak een beetje aan de zee denken. Maar dat kan alleen iemand voelen met een heel gevoelig smaakzintuig. Voor meeste van ons is deze stof gewoon smaakloos.

5 Redenen Waarom Je Glucomannan Ook Moet Gebruiken om Af te Vallen 1

konjac plant glucomannanBelangrijkste eigenschappen van glucomannan

Glucomannan wordt gemaakt van de wortelknol van de Konjac plant. De vezels van deze wortelknol kunnen uitzonderlijk veel water uit de darmen absorberen. Eén Glucomannan capsule kan wel een glas water absorberen.  Als deze vezels water absorberen, ontstaat een stroperige massa.

Deze stroperige massa en het uitzetten van de vezels bevordert het gevoel van volheid waardoor je een langere tijd geen honger gaat voelen. Op deze manier onderdrukt glucomannan je hongergevoel.

Meeste onderzoekers zijn van mening dat glucomannan kan mensen helpen bij afvallen vanwege volgende unieke eigenschappen:

 • Glucomannan bevat heel weinig calorieën.
 • De maag en darmen worden gevuld waardoor je een langere tijd geen hongerig gevoel hebt. Op deze manier ga je ook minder eten.
 • Het legen van de maag wordt vertraagd waardoor het verzadigingsgevoel langer duurt en je eetlust wordt verminderd.
 • De flora in de darmen wordt bevorderd. Deze goede bacteriën zorgen voor een omzetting van de vezels naar korteketenvetzuren. Deze bacteriën kunnen een bijdrage leveren aan het verminderen van je vetopslag op je buik. (Zie bron)

Samenvatting

[bctt tweet=”Glucomannan kan veel water absorberen. De stroperige massa en het uitzetten van de vezels zorgen ervoor dat je een langere tijd een vol gevoel hebt. Op deze manier zorgt glucomannan dat je minder hongergevoel hebt.” username=”@kerimd”]

Glucomannan en afvallen. Is dat mogelijk?

Wat glucomannan nou zo bijzonder maakt, vraag je je misschien af? Kortom, dit supplement helpt als je een paar kilootjes wil verliezen. Glucomannan is beter dan de andere oplosbare vezels omdat het veel kleveriger is, het is een natuurlijk product en het is bijzonder effectief. Ook heeft dit voedingsmiddel een erg lage energiewaarde.

“Bij innemen van de glucomannan, of je in capsule of poedervorm neemt, maakt niet zo veel uit” absorbeert “glucomannan het water op in het spijsverteringskanaal, vermindert de opname van koolhydraten en cholesterol en op deze manier ondersteunt gewichtsverlies. Dit supplement geeft je ook een vol gevoel zonder je gasachtig wordt of opgeblazen gevoel krijgt ,” legt Dr. Oz uit.

De “volumineuze vezel” wordt dan via de natuurlijke route uit je lichaam verdreven. Er wordt gezegd dat dit reinigende effect helpt bij tal van medische problemen, zoals het verlagen van cholesterol, het helpen beheersen van de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes type 2 en obstipatie.

De voordelen van glucomannan

Hoewel het onderzoek nog steeds in ontwikkeling is en geen officiële bewijzen aangetoond zijn over gezondheidsvoordelen of super effectieve gewichtsverlies prestaties van enig glucomannan product, toch zijn inleidende studies veelbelovend.

In een studie uit 2007, gepubliceerd in het British Journal of Nutrition, verloren deelnemers die een combinatie-supplement van glucomannan en psylliumvezels gebruikten, in 16 weken ongeveer 10 pond, vergeleken met 1,7 pond verloren in de placebogroep. Een andere studie waarbij alleen glucomannan werd gebruikt, toonde een gemiddelde van 5,5 pond gewichtsmassa verloren te zijn in slechts acht weken, zonder enige andere veranderingen in dieet of levensstijl aan te brengen.

5 Redenen Waarom Je Glucomannan Ook Moet Gebruiken om Af te Vallen 1

glucomannan reviewHet is een natuurlijk probioticum

Heeft je een probioticum nodig? Probiotica helpen het evenwicht van goede en slechte bacteriën in de darmen te herstellen. Probiotica zijn voorlopers van probiotica en konjac-wortelpoeder is prebiotisch dat de vriendelijke bacteriën in de darm voedt.

“Glucomannan gaat, net als alle probiotica, door het bovenste deel van het maagdarmkanaal en blijft onverteerd omdat het menselijk lichaam het niet volledig kan afbreken”, zegt dr. Oz. “Maar zodra probiotica de dikke darm bereiken, waar ze worden gefermenteerd door de darmmicroflora, creëren ze probiotica.”

Glucomannan verlicht constipatie

Er zijn veel redenen waarom je verstopt bent, en het eten van te weinig vezels is daar een van. ”Glucomannan wordt beschouwd als een bulkvormend natuurlijk laxeermiddel, wat betekent dat de inname ervan een grotere, omvangrijkere ontlasting kan bevorderen die gemakkelijker kan passeren door de dikke darm ‘, zegt dr. Oz.

Glucomannan en andere bulkvormende laxeermiddelen stimuleren doorgaans een stoelgang binnen 12 tot 24 uur na inname, zegt hij.

De cholesterol wordt verlaagd

Een analyse van 14 glucomannan-onderzoeken in het American Journal of Clinical Nutrition toonde aan dat het supplement voor gewichtsverlies gunstige effecten had op de totale cholesterol, lipoproteïne met lage dichtheid of “slechte” cholesterol, gevaarlijke bloedvetten die triglyceriden worden genoemd, lichaamsgewicht en de bloedsuikerspiegel bij vasten.

Het had echter geen invloed op lipoproteïne met hoge dichtheid of “goede” cholesterol of bloeddruk. “Omdat het de vezelgerichte stof is, kan het de opname van cholesterol in de darm verminderen door water in het spijsverteringskanaal op te spoelen, wat de opname van cholesterol door het lichaam vermindert. Je hebt dan minder cholesterol in je bloed,” legt dr. Oz uit.

Het verbetert de bloedsuikerspiegel

Bloedsuiker is belangrijk – hier zijn enkele manieren om een ​​gezonde bloedsuikerspiegel te behouden – en glucomannan kan je helpen deze onder controle te houden. Er zijn meer dan 20 wetenschappelijke onderzoeken met glucomannan en diabetes.”

Een van de manieren waarop het diabetici dit supplement kan helpen, is omdat het natuurlijke ledigingsproces van de maag vertraagt, wat leidt tot een meer geleidelijke opname van suiker en een lagere bloedsuikerspiegel na de maaltijd”, zegt dr. Oz.

Maar overdrijf het niet als je diabetes hebt, waarschuwt hij. ‘Als je diabetes heeft en glucomannan gebruikt, moet je je bloedsuikerspiegel nauwlettend in de gaten houden, omdat dit de bloedsuikerspiegel kan verlagen’, zegt hij, ‘als je het samen met een bloedsuikerverlagend medicijn gebruikt, kan dit je bloedsuikerspiegel naar zeer lage waarden brengen, wat ook onwenselijk is.

Zorg ervoor dat je gebruik van glucomannan met je diabetesarts bespreekt voordat je het probeert.

Het is smaakloos

Omdat het vrijwel smaakloos is, kan glucomannan-poeder worden toegevoegd aan smoothies en worden gebruikt om een ​​vezelrijke pasta te maken, zegt dr. Oz. Bekijk deze superfood-smoothies om je ochtenden een vliegende start te geven. Zorg er bij het kiezen van een glucomannan poeder of -bloem voor dat het 100 procent puur is zonder toevoegingen of vulstoffen. “Het eten van shirataki-noedels of het gebruik van glucomannan-poeder om zelfgemaakte noedels te maken, kan een geweldige, veilige manier zijn om glucomannan in je dieet op te nemen”, zegt hij.

Mogelijke bijwerkingen van glucomannan

Glucomannan supplementen worden over het algemeen als veilig beschouwd mits ze zoals voorgeschreven worden ingenomen, maar die zijn alleen bedoeld voor kortdurend gebruik. Er is weinig bekend over hun veiligheid op lange termijn.

Vaak voorkomende bijwerkingen zijn:

 • Flatulentie,
 • Diarree,
 • Boeren,
 • Zelden een opgeblazen gevoel en maagklachten

Omdat glucomannan 50 keer zijn gewicht in water kan opnemen, is het erg belangrijk dat je het met maar liefst 8 glazen water inneemt. Het ‘droog’ inslikken van het supplement kan leiden tot verstikking of verstopping van de slokdarm of darmen.

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat glucomannan je anti-cholesterol- of anti-diabetesmedicijnen beïnvloedt, is het belangrijk om met je arts te praten als je deze medicijnen gebruikt en van plan bent om glucomannan te gebruiken.

Ook al wordt aangenomen dat ze veilig zijn, gebruik glucomannaan nooit bij kinderen of tijdens de zwangerschap zonder eerst met je kinderarts of ginekoloog te hebben gesproken.

Dosering en voorbereiding

Er zijn geen richtlijnen voor het juiste gebruik van glucomannan supplementen. Afhankelijk van het doel van de behandeling worden doseringen tot 9 gram (9.000 milligram) per dag, verdeeld in drie tot vier doses, als veilig beschouwd. Zorg ervoor dat je elke dosis altijd met minimaal 8 glazen (250 milliliter) water inneemt.

Een dagelijks aanbevolen hoeveelheid van de konjac glucomannan bedraagt ongeveer 2 gram. Deze hoeveelheid bevat ongeveer 5 calorieën en 2 gram vezels. De dagelijkse vezelbehoefte is ongeveer 25 gram. Deze 2 gram vezels zijn dus, 8% van de dagelijkse vezelbehoefte.

Glucomannan-poeders, -capsules en -tabletten zijn overal online verkrijgbaar en worden verkocht in veel natuurvoedingswinkels en winkels die gespecialiseerd zijn in voedingssupplementen. De meeste zijn geformuleerd in doses van 500 tot 2000 milligram.

Voor kinderen mogen de doses niet hoger zijn dan 100 milligram per kilogram per dag (mg / kg / dag). Werk samen met je kinderarts om de juiste dosering te berekenen.

Waar Glucomannan kopen

Dit is sterk afhankelijk van de vorm in welke je glucomannan wilt consumeren. Als je glucomannan in een poedervorm wilt kopen dan is mijn aanbeveling om hier te kijken.

Ik ga naar de online productwinkel van Dieet Pro Glucomannan Pakket. Als je geweldige online winkels kent met betere prijzen en gratis verzending, laat het ons dan allemaal weten.

Glucomannan is ook bij Het Kruidvat en De Tuinen te vinden. Wil je eenmalig capsules proberen zonder abonnement en ongewenste vervolgverzendingen, dan kunnen we je Dieet Pro Glucomannan capsules aanbevelen. Deze capsules zijn exact hetzelfde als Active Glucomannan, maar dan zonder een duur abonnement.

Je kunt ook je eigen konjac-noedels maken … dus afhankelijk van wat je van plan bent te bestellen in hoeveelheden die een maand of langer meegaan.

5 Redenen Waarom Je Glucomannan Ook Moet Gebruiken om Af te Vallen 1

Nog MEER Goed Nieuws – Wonder voor diabetici!

Konjac wordt veel gebruikt in Japan, als groente en om tal van producten te maken, waaronder glucomannan-poeder en een verscheidenheid aan koolhydraatvriendelijke producten. Ze hebben hun Konjac-noedels en Konjac-rijst geperfectioneerd, die beide extreem weinig koolhydraten bevatten en die perfect zijn als je een Keto-dieet of een laag koolhydraatarm dieet volgt.

Meest gestelde vragen

Wat zijn de beste voedselbronnen van glucomannan?

Glucomannan wordt in hoge concentraties aangetroffen in shirataki-noedels, een soort gelatineuze noedels met bijna geen calorieën of koolhydraten. Shirataki wordt vaak gebruikt als pastasurrogaat bij koolhydraatarme diëten en is goed te roerbakken en soepen.

Kan glucomannan je helpen om af te vallen?

Dit supplement is vooral effectief in combinatie met een koolhydraatarme dieet. Hetzelfde geldt voor alle methoden voor gewichtsverlies – ze werken het beste in combinatie. Kortom: Wanneer glucomannan vóór de maaltijd wordt ingenomen, kan dit leiden tot een bescheiden gewichtsverlies bij personen met overgewicht, voornamelijk door een vol gevoel te creëren en de calorie-inname te verminderen.

Kun je met glucomannan makkelijker naar wc gaan?

Konjac plant werkt als een natuurlijk laxeermiddel door de massa van de ontlasting te vergroten en de flora van de dikke darm bij de mensen met stoelgangproblemen te verbeteren.

5 Redenen Waarom Je Glucomannan Ook Moet Gebruiken om Af te Vallen 1

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg Ons

burnbooster
BREINBOOST

BMI Calculator (vrouw)

Related Posts: